Nieuwsbrief Februari 2016

Nieuwsbrief

3 Finalisten bij verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015

De Groene Meisjes, Grow, Eat, Share en Veggie burgers, balletjes en broodbeleg staan in de de finale van de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015. De Vegetariërsbond organiseert de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2015 om te laten zien dat lekker vegetarisch koken makkelijker is dan je denkt. Met maar liefst 16 genomineerde kookboeken heeft 2015 een ruime keuze aan inspiratiebronnen voor smakelijke vegetarische gerechten.Uiteindelijk worden op 11 februari alle stemmen geteld en wordt half februari de winnaar bekend gemaakt. Jij bepaalt de uiteindelijke winnaar. Dus stem snel op je favoriet.
 

Win ook zelf

Als je stemt maak je ook kans om zelf te winnen. Van de mensen die stemmen en hun telefoonnummer achterlaten, zullen er 3 een kookboek krijgen. Al gestemd, maar niet op een finalist? Je kunt nogmaals stemmen op één van de finalisten. Al gestemd op een finalist? Je stem telt automatisch mee tijdens de finale.


Lees meer

Help jij ons de successen van 2015 te overtreffen in 2016?

In 2015 hebben we vele duizenden mensen geholpen om vaker vegetarisch te gaan eten. Dit hebben we online gedaan, tijdens eigen evenementen en diverse beurzen en evenementen van anderen. Hoe, dat kun je lezen op onze site bij successen 2015. Wil jij ons helpen om ook in 2016 vele successen te boeken en daarbij ook nog eens een mooi welkomstgeschenk, 4 keer per jaar ons magazine en vele voordeeltjes krijgen? Wordt dan nu donateur.Nieuwe Productranking: Chocolademousse 

Hou je van chocolade en toetjes? Pas dan wel op, want de meeste chocolademousse is niet vegetarisch. Weten welke 4 chocolade desserts waarschijnlijk wel vegetarisch zijn? Kijk dan in onze productranking.

Bekijk de ranking

Smaaktour begint op VeggieWorld

Ook dit jaar zullen we met de smaaktour diverse evenementen en beurzen langsgaan om mensen te laten proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. We beginnen de smaaktour op VeggieWorld in de Jaarbeurs in Utrecht. Op 5 en 6 maart 2016 zal er voor het eerst een VeggieWorld beurs georganiseerd worden in Utrecht. Dit zal de eerste editie zijn van deze beurs waar de veganistische levensstijl in Nederland centraal staat. Eerder waren er al VeggieWorld beurzen in diverse plaatsen in Duitsland. Na VeggieWorld zullen we in ieder geval ook op de Voorjaarsmarkt Keukenhof (woensdag 13 april) en de PuurFair (17 en 18 september) staan. Meer data volgen binnenkort. Wil je ons helpen tijdens deze beurzen? Meld je dan aan voor ons promotieteam via vrijwilligers@vegetariers.nl.

Nieuwe Gastvrij restaurants

Bij  restaurants met het predicaat ‘Gastvrij voor Vegetariërs’ weet je dat er altijd voldoende keus is als je vegetarisch wilt eten. We verwelkomen deze maand weer een nieuwe keurmerkhouder:
 • Restaurant MOZO, Amsterdam
Alle keurmerkhouders vind je op onze site.

Gastvrij app in Play store

De Gastvrij voor Vegetariërsapp is nu gratis te downloaden via de Play store (Android).


Word actief

Vrijwilligerscoördinator (onbetaald)

Gemiddeld 4-8 uur per week, rond activiteiten meer
(direct voor minstens een half jaar)

De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Voor beide activiteiten hebben we een groeiend aantal vrijwilligers nodig. Daarom zijn we ter ondersteuning van onze huidige vrijwilligerscoördinator op zoek naar een extra vrijwilligerscoördinator.

Bekijk de vacature

Medewerker startersbrochure (onbetaald of stage)

Steeds meer mensen willen overstappen op meer vegetarisch eten. Wij helpen ze hiermee via voorlichting via onze site, via 30 dagen vegetarisch en via voorlichting op markten. Veel mensen geven hierbij aan dat ze enerzijds behoefte hebben aan informatie over hoe ze gezond vegetarisch kunnen eten en anderzijds informatie over hoe ze makkelijk en snel vegetarisch eten kunnen koken. Om aan deze behoefte tegemoet te komen willen we een brochure ontwikkelen met gezonde vegetarische recepten en handvaten hoe men gezond vegetarisch kan eten. Om deze brochure te ontwikkelen zijn we op zoek naar een medewerker.

Bekijk de vacature

Recept: Licht pittige Nasi

Foto: Lisanne Koopmans, receptuur en adviezen: Jacinta Bokma

Het geheim van een goede nasi zijn de kruiden en de variatie in groenten. Er zijn honderden soorten nasi te bedenken. Een paar ideeën en varaities zetten we hieronder op een rijtje.

Vegacademy kooktip: Maak je eigen nasi kruidenmengsel!

Vijzel alle ingredienten:
 • 1 theel kurkuma (geelwortel)
 • 1 theel gemalen komijn (djinten)
 • 1 theel korianderkorrels of gemalen koriander (ketoembar)
 • 1 cm verse gember, of 1 theel gemberpoeder (of Thaise Laos)
 • minisnufje kaneel
 • halve theel citroengras (sereh)

Ingrediënten

Voor 3 personen
 • 250 gr basmatirijst                  
 • 2 sjalotten                          
 • 2 teentjes knoflook 
 • zelf gemaakt nasimengsel of zakje nasikruiden                
 • halve rode peper, of naar smaak                     
 • 1 paksoi            
 • 100 gr sojabonen  
 • gearomatiseerde wokolie         

Bereiding

Bereidingstijd: 20-30 minuten
Kook eerst de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.

Pel de sjalotten en snijd ze in kleine stukken. Pel ook de knoflook en snijd deze fijn.

Snijd de paksoi in stukken, verwijder het onderste deel.

Snijd de peper in hele dunne ringetjes.

Verhit een scheut olie in de wokpan en fruit hierin kort de sjalotten en de knoflook, samen met de nasi kruidenmix.

Voeg de peper en de rijst toe en roerbak de nasi circa 3 minuten. Roerbak nog 1 minuut de paksoi en de sojabonen mee, zodat de groente nog een beetje knapperig blijft.

Breng op smaak met zout, peper en een scheutje ketjap.

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Vrijdag 15 juli Langste Vegetarische Tafel (ovb)
 
FAQ: Hoe controleren jullie of een restaurant nog steeds het predikaat Gastvrij voor Vegetariërs verdient?
Jaarlijks controleren we van alle keurmerkhouders van ons horecakeurmerk Gastvrij voor Vegetariërs de menukaart en leggen deze naast de voorwaarden die we aan het dragen van het keurmerk stellen. Het kan echter voorkomen dat een restaurant zijn menukaart verandert en niet meer aan de voorwaarde lijkt te voldoen of dat het restaurant de deuren sluit. Zie je dat? Meldt dit dan bij ons. Zo zorgen we er samen voor dat het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs iedereen helpt om te kiezen voor een restaurant waar je ook lekker vegetarisch kan eten.

Lees meer over Gastvrij voor Vegetariërs
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.


 
Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter