Nieuwsbrief

Schuif a.s. vrijdag aan bij Langste Vegetarische Tafel 2016

Heb jij al je familie, vrienden, collega’s en buren uitgenodigd voor het lekkerste vegetarische etentje van het jaar? Zo nee, doe dit dan snel, want het beloofd druk druk druk te worden vrijdag 15 juli op het Museumplein in Amsterdam.
Wij hebben mooi weer besteld en een heerlijk - 100% plantaardig – menu samengesteld. Een deel van het menu verklappen we al onderaan deze nieuwsbrief. Dat wil je proeven, dus daar moet je bij zijn!

Aanmelden is niet nodig, je kunt zo aanschuiven. Kom wel op tijd, want op = op.
 • Doe je liever rustig aan, maar wil je wel zeker zijn van een plek aan tafel, wordt dan Vega-VIP. Reserveren kan bij Vegenement.
 • Een bijdrage om de tafels en banken te bekostigen is ook welkom. Doneer op OnePercentClub, bij voorbaat dank!

Bekijk alle informatie over de Langste Vegetarische Tafel
 

Tip van de maand: Wat kan ik eten in plaats van Vis?

In plaats van Vis Kun je gebruiken
Vissticks Vegetarische fishsticks (n, t)
Garnalen Mock shrimp (t)
Tonijnstukjes Tonijnfilet (veggiedeli.nl)
No nuta (t)
Zalm Vegetarische zalm (t)
Vegetarische zalm (t) Anjovis Zout (s)
Maggi (s)
Fijngesneden zwarte olijf (s)
In sauzen: miso (t, n)
Kabeljauw Zeewier (s, n, t)
Kaviaar Plantenkaviaar (n)
Mosselen Zeespaghetti (t)
Oesters Oesterblad (n)
Sushi Sushi Sushi zonder vis met bv. komkommer, avocado,
rettich, cashewnoten of mango
Algemeen met zeewier (bv nori (s) of kelp (n, t)) kun je een vissige smaak aan gerechten geven

(S) = verkrijgbaar in de supermarkt

(N) = verkrijgbaar in de natuurwinkel
(T) = verkrijgbaar in de toko of bij De Vegetarische Slager

Download de hele vervanglijst


Je kunt nog doneren voor tafels op het Museumplein!

Terwijl wij druk bezig zijn de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten voor de Langste Vegetarische Tafel, willen we jouw hulp vragen. Dat het verzorgen van een heerlijke vegetarische maaltijd aan een grote groep mensen ons wel ligt mag duidelijk zijn. Dat doen we graag. Om ook bijna 2000 mensen letterlijk aan tafel te zetten is een lastiger vraagstuk. Daarom willen we je vragen om een bijdrage te leveren voor de tafels en banken. Want zeg nu zelf waar zou de Langste Vegetarische Tafel zijn zónder tafels?

Doneer je liever tijd? Meld je dan aan als vegahulp bij Cynthia en Nicoll via vrijwilligers@vegetariers.nl


Zondag 31 juli: Nationale VegeQdag

Op zondag 31 juli is de derde Nationale VegeQdag. We zien dat barbecueën zonder vlees en vis heel goed mogelijk is. Sterker nog: het is heel erg lekker!

Doe mee!
Kom 31 juli naar onze VegeQ in Hazerswoude-Rijndijk of organiseer zelf een VegeQ. Dat kan voor een grote groep of gewoon in je eigen achtertuin. Deel je foto's via sociale media met #VegeQ.

Bekijk de tips op de pagina van Nationale VegeQdag.
 

Grootste en lekkerste vega barbecue van Nederland op Nationale VegeQdag

Tijdens Nationale VegeQdag organiseren we een heerlijke VegeQ in Hazerswoude-Rijndijk. Deze groene locatie ligt op fietsafstand van Leiden en is ook met de auto en het OV goed bereikbaar. Met meer dan 100 gasten en heel veel lekkers, wordt dat zeker genieten! Erbij zijn kost €22,50, ben je donateur of lid? Dan betaal je slechts €15. Koop dus snel je kaartje! Nog geen donateur of lid? Word nu donateur en kom gratis naar de VegeQ!!

Lees alles over de VegeQ in Hazerswoude-Rijndijk.

Nieuwe producten met het Vegetarisch productkeurmerk

&Samhoud, bekend van het tweesterrenrestaurant in Amsterdam, heeft nu ook producten voor de consument.
Hiervan dragen drie producten vanaf nu het Vegetarisch keurmerk: de aspergeburger, de bonenburger en het groentegehakt.
De producten zijn te koop bij Albert Heijn en Albert Heijn XL.

Lees hier meer over het Vegetarisch Productkeurmerk.

Welkomscadeau: het boek De Hippe Vegetarier.

https://www.vegetariers.nl/lekker/kooktips/kookboek-van-de-maand

Om projecten als de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, kunnen we niet zonder de steun van jou! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.

Word nu donateur Ontvang een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten ter waarde van minstens 30 euro óf het boek De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam t.w.v. 22,50 euro.


 


Vegetarisch Leesvoer: Vlees is dood, lang leve groente

Vlees is dood, lang leve groente is naast een kookboek een overtuigend betoog om geen vlees te eten en is ideaal voor iedereen die zich wil laten overtuigen door de vegetarische en/of plantaardige keuken.
Weet je niet waar je moet beginnen? Dan is dit een slimme, overzichtelijke en smakelijke eerste stap.

Bonuspunten voor de woordspeling in de titel.

Lees meer...


Word actief

Online communicatiemedewerker Instagram/Twitter (onbetaald)

(Voor minstens een half jaar, gemiddeld 6-12 uur per week)

De Vegetariërsbond communiceert op verschillende manieren met diverse doelgroepen. Dit doen we veelal ook via online media. In verband met het vertrek naar het buitenland van één van onze online communicatiemedewerkers zijn we daarom op zoek naar een nieuwe online communicatiemedewerker. We zoeken een online communicatiemedewerker die zich specifiek bezig gaat houden met Instagram en Twitter. Deze medewerker zal onderdeel worden van ons communicatieteam dat bestaan uit 2 online communicatiemedewerkers Instagram/Twitter, 2 webredacteurs, 1 online communicatiemedewerker Facebook/webredactie en 1 online communicatiemedewerker Facebook/Evenementen. Dit team staat onder leiding van onze Coördinator Campagnes & Communicatie.
Bekijke de vacature
 

Co-coördinator Smaaktour (onbetaald)

Gemiddeld 4-8 uur per week, rond activiteiten meer
(per direct voor minstens een half jaar)


De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Voor beide activiteiten hebben we een groeiend aantal vrijwilligers nodig. Daarom zijn we ter ondersteuning van onze huidige coördinator Smaaktour op zoek naar een extra Co-coördinator Smaaktour.

Bekijk de vacature


Bekijk alle vacatures


Recepten Langste Vegetarische Tafel 2016

We geven je alvast een paar van de recepten van het eten dat we serveren op de Langste Vegetarische Tafel 2016. Om je lekker te maken of om alvast uit te proberen. Eet smakelijk!
 

 Oranje salade

Ingrediënten:
 • 150 g rozijnen
 • 500 g wortel
 • 3 el olijfolie
 • 1 el azijn
 • Zout en peper
 • Eventueel bieslook of peterselie ter decoratie

Bereidingswijze:
Wel de rozijnen 15 minuten in lauwwarm water. Rasp de wortel. Maak een vinaigrette van de olijfolie, azijn en zout en peper. Schep alles door elkaar en decoreer de salade eventueel met wat gesnipperde bieslook of peterselie.


Zomerse groenteschotel gemixt met fijngehakt

Ingrediënten:
 • 200 g wortel
 • 200 g venkel
 • 200 g ui
 • 200 g rode paprika
 • 200 g courgette
 • ½ pak fijngehakt van Tivall
 • Zout en peper
 • Eventueel tijm

Bereidingswijze:
Snijd alle groende in grove stukken van dezelfde grootte. Stoom of kook alle groente. Let op: de tijd waarin de groenten gaar worden verschilt per soort, waardoor de verschillende soorten het best apart gestoomd of gekookt kunnen worden. De wortel moet het langst gekookt of gestoomd worden, dan de venkel, daarna de ui, dan de paprika en tot slot de courgette. Bak het fijngehakt en meng alle groente en het gehakt door elkaar. Voeg zout, peper en eventueel wat tijm toe en mix het geheel goed.