Nieuwsbrief

Maak zelf vega-gehakt

Vegagehakt kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar je kan het ook supermakkelijk zelf maken. Je hebt 3 manieren (en vast ook nog veel meer) waarop je zelf vega-gehakt kan maken:

  1. Tofugehakt: Verkruimel de tofu met je handen of voorzichtig met een vork. Voordeel hiervan is ook nog dat je makkelijker het vocht er uit krijgt en een eventuele marinade beter wordt opgenomen.
  2. Tempégehakt: verkruimel de tempeh met een vork (niet prakken). Dit is wat meer werk dan bij tofu, maar het resultaat is minstens zo lekker. Marineer naar wens.
  3. Seitangehakt: Vermaal de seitan kort in je blender of keukenmachine. Niet te lang, want dan verlies je de ‘gehakt’ structuur.
Lees meer tips op op onze site

 


Honderden mensen genieten van Vega-picknick

Deze zomer hebben wij in parken in Den Haag, in Amersfoort en Rotterdam lekker ge-vege-picknickt. Gewapend met picknickkleedjes en veel vegalekkers ging ons evenemententeam op pad. En niet voor niets! De Vega-picknicks werden warm ontvangen en we hebben een paar honderd mensen laten smullen van diverse vegetarische lunchproducten. 


Bedankt sponsors en vrijwiligers!

Mede dankzij onze sponsors en vrijwilligers hebben we dit goed gevuld picknickkleedje kunnen aanbieden voor het luttele bedrag van €2,50. Bij deze dan ook heel hartelijk dank aan Lima, Carl Siegert, Natudis, Maza, ’s Lands Beste en Katja. Jullie hebben de gasten van onze vega-picknicks blij verrast met jullie vegalekkers! 
 

Dit smaakt naar meer!

Wij merken dat onze Vega-picknick erg gewaardeerd wordt én dat er vraag is naar meer. Na drie geslaagde vega-picknicks en zoveel enthousiasme zien wij het wel zitten om volgend jaar uit te breiden.

Waar wil jij Vega-picknicken in de zomer van 2017?
Heb jij onze Vega-picknicks gemist of wil je volgend jaar weer lekker vegetarisch picknicken in een fijn park bij jou in de buurt? Laat het ons weten, want tenslotte weet jij de leukste plekjes in je eigen omgeving het best te vinden. Bovendien kunnen we jouw vegahulp goed gebruiken, om zoveel mogelijk mensen te laten proeven en ervaren hoe lekker en makkelijk vegetarisch lunchen kan zijn. Hou jij ons op de hoogte? Dan houden wij jou op de hoogte via deze nieuwsbrief, onze Facebookpagina, Twitter en op Instagram!

Laat ons jouw favoriete picknickplek weten via info@vegetariers.nl!

Lees meer...


Kom naar het grootste veggie evenement van Nederland!

Zaterdag 22 en zondag 23 oktober Veggie Fair

Als partner van Veggie Fair zijn we zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2016 weer te vinden op dit grootste veggie evenement van Nederland. Duurzame, biologische en veggie lifestyle staan centraal op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek, waar we in 2013 en 2014 ook al te vinden waren. Ook in 2016 zal de Veggie Fair samenvallen met de beroemde appelpluk, op het landgoed met haar enorme biologische appelboomgaard, en het valt dit jaar ook nog eens in de schoolvakantie! U als bezoeker kunt kennis maken met diverse inspirerende sprekers en muzikanten. Daarnaast zorgen we ook voor leuke activiteiten voor de kleinsten onder ons. Veggie Fair wordt georganiseerd door Vegenement en mede mogelijk gemaakt door Vegetafel, de Vegetariërsbond, Landgoed de Olmenhorst en Felixoord.
Lees meer...

Wil je helpen op de Veggie Fair? Geef je op via vrijwilligers@vegetariers.nl of lees hier de vacature.

Herfstnummer Lekker.Vegetarisch is nu uit!

Lees in de nieuwe editie van ons magazine Lekker.Vegetarisch over wecken en beleef de herfst in je keuken.

In dit nummer:
  • Het ontbijt van Lisa Steltenpool
  • Lisette Thooft: eten om te aarden
  • Zet de tijd stil: alles over wecken
  • Vegetarisch voor moeder en kind
  • Stedentrips Turijn en Nijmegen
  • En natuurlijk de lekkerste recepten


Mis ’m dus niet, het herfstnummer van Lekker.Vegetarisch!
Word donateur en ontvang deze editie en aansluitend elk kwartaal een nieuw nummer.

Heerlijk nazomeren op de VegeQ

Op een prachtige nazomerdag vond de VegeQ plaats op het gezelligste terras van Hazerswoude-Rijndijk. Een zeer diverse groep gasten kwam bijeen om te smullen van salades, brood, sauzen, snacks, maar vooral ook van de producten van de VegeQ.

Er waren heel veel verschillende burgers en worstjes, die allemaal even lekker waren. De maaltijd werd in stijl afgesloten met een bijzonder ijsje op basis van kokosmelk, allemaal onder het genot van live muziek door Amado.

Na afloop kon men thuis nog nagenieten uit de goed gevulde, overvolle goodie bag vol met leuke en lekkere producten!

We danken Vegenement, alle vrijwilligers en sponsors voor een geweldige dag!


Lees meer...
 

Onderzoek

67% van alle Nederlanders is flexitariër.

67% van alle Nederlanders is flexitariër. Dat blijkt uit de in september 2016 gepubliceerde Vegamonitor van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Panelwizard. Een flexitariër eet minimaal één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren. Bijna de helft van alle Nederlanders (45%) vindt elke dag vlees eten niet meer van deze tijd. 41% van onze landgenoten heeft hun vleesconsumptie de afgelopen 5 jaar gehalveerd.

Belangrijkste redenen om minder vlees te eten zijn: variatie (50%), milieu en natuur (36%), dierenwelzijn (34%) en gezondheid (33%). Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van 61% zich bewust is van de milieu-impact van vleesproductie.


Wil je vaker vleesloos-eten? Doe dan de 30-dagen-challenge en krijg 30 dagen tips en recepten in je mailbox. Schrijf je nu -gratis- in!


Nieuwe Gastvrij restaurants

’Gastvrij voor Vegetariërs’ is het keurmerk van de Vegetariërsbond dat aangeeft dat je in een restaurant ook als vegetariër goed terecht kan. In deze restaurants staan minstens 2 vegetarische hoofdschotels op de kaart. Bij dit keurmerk zijn al ruim 200 restaurants aangesloten. Hier vind je de laatste restaurants die zich bij het keurmerk hebben aangesloten.

De nieuwste Gastvrij voor Vegetariërsrestaurants zijn:
Meer over het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs en alle aangesloten restaurants vind je hier.

Alle keurmerkhouders vind je op onze site.


Word lid en krijg het boek De Hippe Vegetariër cadeau óf een jaar lang de Lekker. Vegetarisch Verwenbox!

https://www.vegetariers.nl/lekker/kooktips/kookboek-van-de-maand

Om projecten zoals de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, redden we het niet zonder jouw steun! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang een jaar lang de Lekker. Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten ter waarde van minstens 30 euro. Je kunt ook kiezen voor het boek De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam t.w.v. 22,50 euro.







Je kunt de VERWENBOX, die helemaal speciaal voor jou is samengesteld, ook los bestellen via de website. Deze wordt binnen drie weken bezorgd. Bestellen kan op onze site 

Vegetarisch Leesvoer: Forest Feast kookboek voor kids met Mail&Win-actie!

Er ligt een nieuw vegetarisch kinderkookboek in de winkel! Het Forest Feast kookboek voor kids - kleurrijke en vegetarische gerechten voor jong en oud!

Favorieten
Onze favorieten in dit boek zijn de watermeloensalade, de quiche met regenboogsnijbiet en de pizza met paprika en pesto, maar eigenlijk is er teveel lekkers om uit te kiezen! Kort samengevat: heb je zin in meer creativiteit in de keuken en ben je gek op lekker vegetarisch eten, dan is dit boek echt iets voor jou!

Mail&Win-actie!
Het leuke is dat Vegakids een exemplaar van dit kleurrijke kinderkookboek mag weggeven! Wat je daarvoor moet doen zie je in de Mail&Win-actie. Je kan meedoen van 1 september tot en met 31 oktober 2016!

Lees meer...

 

Word actief

Vrijwilligers gezocht voor Veggie Fair


Zaterdag 22 en zondag 23 oktober vindt de Veggie Fair plaats op De Olmenhorst in Lisserbroek. Om dit evenement goed te laten verlopen zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen helpen van deze editie wederom tot een nog groter succes te maken. Help jij mee? Geef je op via vrijwilligers@vegetariers.nl of lees meer 
 

Medewerker administratie en klantenservice (onbetaald)

De ruggengraat van onze organisatie zijn onze leden en donateurs. Zij zorgen ervoor dat we de middelen hebben om ons werk te doen. Om het administratieve proces rond aanmeldingen, adreswijzigingen en opzeggingen goed te regelen hebben we een team van een aantal administratief medewerkers, die naast de ledenadministratie ook zorgen voor de administratieve afhandeling van projecten, zoals de Lekker.Vegetarisch Verwenbox. Daarnaast krijgen we veel vragen binnen, meestal per mail. Deels zijn dit vragen over de administratie, deels over inhoudelijk onderwerpen. Door personele wisselingen en extra projecten zijn we op zoek naar versterking van dit team. 
Bekijk de vacature


Online communicatiemedewerker Webredactie (onbetaald)

(Voor minimaal een half jaar, gemiddeld 6-12 uur per week)

De Vegetariërsbond communiceert op verschillende manieren met diverse doelgroepen. Dit doen we veelal ook via online media. In verband met het vertrek van één van onze webredacteurs en zwangerschap van een andere webredacteur zijn we op zoek naar een nieuwe online communicatiemedewerker. Om ons hierbij te ondersteunen en te helpen, zoeken we een online communicatiemedewerker, die zich specifiek bezig gaat houden met Facebook en webredactie. Deze medewerker zal onderdeel worden van ons communicatieteam dat bestaan uit 2 online communicatiemedewerkers Instagram/Twitter, 1 online communicatiemedewerker Facebook/Twitter, 2 webredacteurs en 1 online communicatiemedewerker Facebook/Evenementen. Dit team staat onder leiding van onze Coördinator Campagnes & Communicatie.
Bekijk de vacature


Bekijk alle vacatures...


Recept: Spinazie bloem quiche

Vandaag een spectakelstuk: ziet er moeilijk uit, maar is het niet!

En het mooie is: als je het principe snapt, dan kun je met deze techniek naar hartenlust variëren.

Ben je ook op zoek naar meer inspiratie en woon je in het noorden van het land? Dan is mijn vegetarische kookcursus misschien iets voor jou. We beginnen eind oktober en gaan door tot net voor Sinterklaas!
Ik verheug me er al op – (en p.s. voor workshops reis ik het hele land door)

Ingrediënten

  • 1200 g spinazie, diepvries
  • 80-100g zongedroogde tomaat
  • 150 g  kwark
  • 100 oude geraspte kaas
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 2el paneermeel
  • 1 ei
  • Zout en peper naar smaak
  • bakpapier

Laat de spinazie ontdooien en knijp er zo veel mogelijk vocht uit.
Hak grof en breng op smaak met zout en peper.

Spreid het bladerdeeg (met het plastic velletje naar beneden) op het aanrecht uit – zo ontdooit het bladerdeeg makkelijk.

Klop het ei los in een grote schaal en voeg de kwark, oude geraspte kaas, de uitgelekte en fijngesneden zongedroogde tomaatjes en de kruiden toe en meng goed. Voeg de spinazie toe en roer tot alles goed gemengd s.

Verwarm de oven voor op 200°C

Bekleed een groot plat bakblik met bakpapier. (zoek een springvorm of groot bord (of schaal) dat je hier net in kunt plaatsen – dit geeft je houvast om een mooie cirkel te markeren). Bekleed het bakblik dusdanig met het bladerdeeg (zonder plastic velletje uiteraard) dat je om het bord heen kunt snijden. Je hebt dan een deegcirkel (waarschijnlijk heb je hiervoor 4 velletjes nodig).  Let erop dat je alle naadje van het bladerdeeg goed aandrukt.

Verdeel de spinazievulling over het deegrondje als een krans met in het midden een bultje. Laat een strook langs de gehele buitenkant een een strook op 1/3 van het midden spinazievrij. Bestrijk deze stroken, dus het nog zichtbare deeg met water.

Leg een groot vel bakpapier op het aanrecht en plak en snijd een zelfde (of net iets grotere cirkel als voorheen. Leg deze tweede deegcirkel op het spinaziemengsel. Druk overal stevig aan en snijd eventueel de randen bij.

Plaats een kopje of kommetje in het midden over het bultje en druk langs het kommetje of kopje goed aan. Neem een vork en druk de randen van de grote cirkel ook goed dicht.
Snijd vervolgens het deeg vanaf de buitenrand in circa 12 of meer gelijke delen in tot aan het kopje of kommetje. Pak 1 stukje voorzichtig op en kantel het een kwartslag. Doe dit ook met de overige delen.

Bestrijk de taart met ei en bak in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com