Wist u dat..?


veganific... wij op 30 september jl. 125 jaar bestaan?
... wij onze leden en donateurs op diverse manieren trakteren?
... wij abonnees, volgers, lezers en anderen ook laten meedelen in de feestvreugde, onder meer in de zogenaamde Lekker Vega Popup-Store? 
... wij van 11-16 november op Utrecht CS de Lekker Vega Popup-Store openen?  
... wij de jubileumeditie van ons magazine half oktober bij leden, donateurs en abonnees op de deurmat laten vallen?
... wij naar de V-Label conferentie in Alicante (ES) zijn geweest om daar over vegetarische en veganistische consumentenproducten (in Europa) te praten?
... ongeveer 50% van alle aanvragen voor certificering met het V-Label Keurmerk veganistische consumentenproducten betreft? 
... en wij sinds kort zelfs voor verzorgingsproducten het keurmerk hebben afgegeven?
... dat wij binnenkort de Kerst-editie van de Lekker Vega Kookshow gaan opnemen, met speciale recepten van Foodies Magazine en 3 speciale gasten?
... dat wij op dit moment zowel de '30 Dagen Vegetarisch Challenge' als ook 'Gastvrij voor Restaurants' geheel aan het vernieuwen zijn en half november lanceren?  
... en dat wij nog vrijwilligers kunnen gebruiken voor de Lekker Vega Popup Store? 

En De Vega Optie gaat naar...


[ tromgeroffel ] 

Marianne te F. is de winnaar van onze winactie uit editie #2 van onze Lekker Vega Magazine. Van harte! Marianne is donateur, ontving daardoor ons magazine en waagde een kansje. Het boek is naar haar onderweg. 

Ook kans maken op speciale winacties uit Lekker Vega Magazine én tegelijkertijd ons steunen in onze missie? Word dan ook donateur. Hartelijk dank! 

Voor wat 'De Vega Optie': in dit boek vind je 50 heerlijke recepten om zelf je 'burgers en ballen' te maken van 'peulen en padden'. Een aantal recepten zijn variaties op bekende vleesfavorieten, zoals Spaanse worstjes en nuggets. Niet alleen voor vegetariërs maar zeker ook voor de verstokte vleeseters!

Dit recept met tahoe in nori en misosaus willen we alvast met je delen...

Nieuwe producten met het V-Label Keurmerk


De volgende producten van Zwanenberg dragen het V-Label Keurmerk:
  • Mini vega Filet Americain
  • Mini vega Smeerworst
  • Vega Snijworst
Duizenden producten in de schappen van supermarkten dragen het
V-Label Keurmerk dat de Vegetariërsbond namens de European Vegetarian Union toekent aan vegetarische én veganistische voedselproducten. Overigens certificeren wij sinds ook verzorgingsproducten. 

Word nu donateur en ontvang Plantaardig Presteren & nog veel meer!

In 2040 eet Nederland 50% minder vlees. Het kán, maar alleen met jouw hulp. Wij benaderen de bedrijven en de politiek. En wij laten jou kennismaken met de geheimen van de vegetarische keuken. Zo inspireer je de mensen in je omgeving. Iedere stap telt. Met onze welkomstgeschenken helpen we je op weg.

Als dank voor je donatie ontvang je:
  • Gratis het boek 'Plantaardig Presteren' van vegan triatleet Maartje van Gestel t.w.v. €27,50
    OF 
    het boek 'Vegabijbel' t.w.v. €31,99
    OF
    Kies voor het Lekker Vega Kookpakket bestaande uit een prachtig biokatoenen kookschort, de startersbrochure TastToe! én 'Vegatopia, het kookboek'
  • Gratis! 4 x per jaar magazine Lekker Vega op je deurmat
  • Korting! Je krijgt korting in vele restaurants, bed&breakfast-adresjes en hotels geschikt voor vegetariërs, en korting op producten in diverse webshops - zie DonateursVoordeel. 
  • Gratis! Persoonlijk voedingsscan van onze Voedingskundige Sytske de Waart.
Steun ons - dank je wel! 

Spinaziebloemquiche


Een spektakelstuk: het ziet er moeilijk uit, maar is het niet!
En het mooie is: als je het principe snapt, dan kun je met deze techniek naar hartelust variëren.



INGREDIËNTEN

Voor 6 personen

  • 1200 g spinazie, diepvries
  • 80-100g zongedroogde tomaat
  • 150 g (vegetarische) kwark
  • 100 oude geraspte (vegetarische) kaas
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 2el paneermeel
  • 1 ei (3-sterren Beter Leven, biologisch of biologisch-dynamisch) 
  • zout en peper naar smaak
  • bakpapier

 

BEREIDING

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Laat de spinazie ontdooien en knijp er zo veel mogelijk vocht uit.
Hak grof en breng op smaak met zout en peper.

Spreid het bladerdeeg (met het plastic velletje naar beneden) op het aanrecht uit – zo ontdooit het bladerdeeg makkelijk.

Klop het ei los in een grote schaal en voeg de kwark, oude geraspte kaas, de uitgelekte en fijngesneden zongedroogde tomaatjes en de kruiden toe en meng goed. Voeg de spinazie toe en roer tot alles goed gemengd is.

Verwarm de oven voor op 200°C

Bekleed een groot plat bakblik met bakpapier. (Zoek een springvorm, groot bord of schaal dat je hier net in kunt plaatsen – dit geeft je houvast om een mooie cirkel te markeren.) Bekleed het bakblik zodanig met het bladerdeeg (zonder plastic velletje uiteraard) dat je om het bord heen kunt snijden. Je hebt dan een deegcirkel (waarschijnlijk heb je hiervoor 4 velletjes nodig). Let erop dat je alle naadjes van het bladerdeeg goed aandrukt.

Verdeel de spinazievulling over het deegrondje als een krans met in het midden een bultje. Laat een strook langs de gehele buitenkant zitten, en een strook op 1/3 van het midden juist spinazievrij. Bestrijk deze stroken (dus het nog zichtbare deeg) met water.

Leg een groot vel bakpapier op het aanrecht en snij dezelfde of net iets grotere cirkel uit het deeg. Leg deze tweede deegcirkel op het spinaziemengsel. Druk overal stevig aan en snijd eventueel de randen bij.

Plaats een kopje of kommetje in het midden over het bultje en druk langs het kommetje of kopje goed aan. Neem een vork en druk de randen van de grote cirkel ook goed dicht.
Snij vervolgens het deeg vanaf de buitenrand in circa 12 of meer gelijke delen, tot aan het kopje of kommetje. Pak 1 stukje voorzichtig op en kantel het een kwartslag. Doe dit ook met de overige delen.

Bestrijk de taart met ei, en bak in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Smakelijk!