Veggiebabymama

Het echte werk

appelGeleidelijk vervang je de borst- of flesvoeding door vaste voeding. Vuistregel: neem een week de tijd om een maaltijd stap voor stap zo groot te maken dat 1 van de melkvoedingen weggelaten kan worden. Voeden op verzoek blijft het beste: 2 à 3 melkvoedingen per dag is een richtlijn waaraan je je kunt houden.
Je kind bepaalt het tempo van de vaste voeding. Begin eerst met geprakte hapjes, die je vervolgens steeds wat minder fijn maakt. Laat je kind langzaam wennen aan grovere stukjes. Blijf er altijd bij. Zo kun je meteen ingrijpen als er iets niet goed gaat.

Tip: als je je kind zelf het eten laat voelen en vastpakken, dan leert hij op die manier ook de textuur kennen van zijn eten. Bijvoorbeeld of het hard of zacht is.
 

Méér dan alleen eten

Goed eten draait om meer dan wat je kind binnenkrijgt. Voor het ontwikkelen van een gezond eetpatroon is het bijvoorbeeld ook belangrijk om samen aan tafel te eten op vaste eetmomenten. Het Voedingscentrum heeft meer tips voor de eetopvoeding.

Na 4 tot 6 maanden

komkommerEr is heel veel goede informatie te vinden over het introduceren van vaste voeding bij je baby. We hebben een keuze gemaakt uit de informatie van het Voedingscentrum, en verwijzen daar ook naar door mocht je er verder vragen over hebben. Op deze pagina leggen we de focus op het vegetarische aspect van de eerste hapjes.
 

Oefenhapjes

Dit zijn de eerste kleine hapjes die je in de periode van 4 tot 6 maanden kunt geven. Dat zijn gezonde vegetarische producten die je zelf ook eet. Een lepeltje geprakte groente of geprakt fruit is een goede start. Begin met zachte smaken: bloemkool, boontjes, broccoli en pompoen doen het vaak goed bij beginnende eters.
Je gaat door met het geven van oefenhapjes tot je kindje 8 maanden is. Vanaf die tijd vervang je langzaamaan de borst- of flesvoeding voor echte maaltijden. Prak het eten, en vermijd te grove stukken in het begin. Sommige producten kun je beter niet geven: honing en te zoute voedingsmiddelen.
 

Download brochure met voedselintroductieschema

veggiemama brochureDownload gratis de brochure Vegetarisch, volwaardig en duurzaam eten voor
Moeder en kind.

Belangrijke tips

Blijf gevarieerd en verstandig vegetarisch eten. Geef je kindje van hetzelfde eten als jij eet en at. Volg hiervoor het Voedselintroductieschema. Ook jouw kindje kan prima vegetarisch eten. Eet bij voorkeur biologisch. Geef je kindje geen zout, geen suiker, geen frisdrank. Heb geduld, alle kinderen leren vast voedsel eten. Alle kinderen leren netjes te eten. Hoe meer je het initiatief bij je kind laat, hoe beter hij zijn eigen honger- en verzadigingsgevoel leert kennen en ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat dit een belangrijke bijdrage levert aan de preventie van overgewicht.