Vegan en vega Rosh Hashana

Vega(n) recepten voor Joods Nieuwjaar


Vanaf 's avonds 25 september 2022 is het Rosh Hashana, een Joodse feestdag en tevens het Joods Nieuwjaar. Rosh Hashana betekent ´Hoofd van het Jaar´ en duurt twee dagen (sommigen vieren het alleen één dag). Deze feestdag duurt tot en met 27 september 's ochtends.
 

Rosh Hashana: een serieuze aangelegenheid

Anders dan de spetterende en uitbundige viering van Oud en Nieuw in Nederland, is de viering van het Joodse Nieuwjaar een rustige en zeer serieuze aangelegenheid. Men gaat bij zichzelf te rade welke zaken en gedragingen ze goed hebben gedaan in het afgelopen jaar, en welke slecht. Ook wordt de balans opgemaakt, probeert men gemaakte fouten te herstellen en ruzies bij te leggen. Vrienden en familieleden sturen elkaar felicitatiekaartjes met de tekst ´Moge je worden ingeschreven voor een goed en zoet jaar´.
 

Goede en foute daden

Volgens het joodse geloof heeft God een boek waarin alle daden worden bijgehouden van de mensheid, zowel goede als foute daden. Elk jaar tijdens de eerste nieuwe tien dagen van het jaar staat het boek ´open´, waardoor slechte daden kunnen worden vergeven en goede daden worden opgeschreven. Daarna wordt het boek gesloten en breekt Jom Kippoer (oftewel de Grote Verzoendag) aan en zal God bepalen wie een goed en wie een slecht jaar zal krijgen. 


In welke landen wordt Rosh Hashana voornamelijk gevierd?

In Israël, maar ook elders in de wereld waar Joodse gemeenschappen leven. 


Het nieuwe Joodse jaar zoet beginnen

Om het nieuwe jaar ‘goed en zoet’ te kunnen beginnen, eten de mensen tijdens Rosj Hasjana honingtaart, stukjes appel met honing en challot. Challot zijn balletjes zoet deeg met rozijnen; en beelden uit dat het jaar ‘rond en vol’ is.
 

Challa

Wat ook veel gegeten wordt is challa (een grotere versie van challot). Challa is een brood wat normaliter niet zoet is en in de vorm van een vlecht wordt gebakken, maar ter ere van deze feestdag wordt het zoet en rond gebakken, zoals het huisje van een slak. Dit doet men om elkaar er aan te herinneren dat het jaar een kringloop is. 


Hapjes, lekkernijen en gerechten voor Joods Nieuwjaar

Als eerste recept belichten we de zoete challa van Ester Erwteman uit haar boek 'NOSH'. Esther schrijft dat ze eenmaal per jaar zoete challa maakt in plaats van de reguliere challa, en dat is dan tijdens Rosh Hashana. 

Recept: Zoete challa

Als tweede recept hebben wij de heerlijke Covrigi broodjes, gemaakt door Georgina Hayden. Deze broodjes worden beinvloed door moderne Midden-Oosterse en joodse bakkers. Ideaal om uit te proberen tijdens Rosh Hashana. 

Recept: Covrigi, zoute vlechtbroodjes met maanzaad 

 


 
Simanim, symbolisch voor Rosh Hashana

Tijdens Rosh Hashana is het traditie om ‘symbolisch voedsel’ (simanim) te eten. We hebben een aantal van deze voedingsmiddelen uitgelicht en hier heerlijke recepten aan gekoppeld. Perfect om te maken tijdens feestdagen maar ook daar buiten om 😉 
 

Top 6 'Simanim' Joods Nieuwjaar

1. Dadels: Dadel Walnoot Koek
2. Spinazie: Quiche met amandelbodem, spinazie, tomaat & paprika
3. Honing: Pompoen Cake
4. Granaatappel: Geroosterde aubergine met Babaganoush 
5. Wortels: Wortel aardappel bosui burger
6. Groene boontjes: Groene bonensalade met haricots


Meer lezen?

Wil je meer lezen over Rosh Hashana of over de gerechten die gemaakt kunnen worden voor tijdens deze dag?
Hierbij wat (inspiratie) linkjes:

 

1. Informatie over Rosh Hashana
2. De Hoge Feestdagen (Rosh Hashana en Jom Kipoer)
3. Joodse hapjes voor tijdens de feestdagen
4. Typische gerechten & hapjes voor tijdens Rosh Hashana
 
Tekst: Dorothé, redactie Vegetariërsbond

 
Word lid en kies direct een kookboek als cadeau uit! 

Ons werk ondersteunen? Heel graag! Word dan lid van onze community, kies je welkomstcadeau direct uit, ontvang 4x per jaar het dikke, glossy LekkerVega Magazine. 
( Alle 4 edities uit 2021 download je hier gratis).