Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Kant-en-klare vleesvervangers

Soorten

Kant-en-klare vleesvervangers zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt onderscheid maken op basis van:
  1. Vorm:
    • Producten die als basis voor een gerecht dienen, zoals gehakt, (roerbak-) stukjes, (ham-) blokjes of (spek-) reepjes.
    • Producten die standaard vleesproducten imiteren, zoals hamburgers, schnitzels, worstjes, spiesjes en balletjes.
    • Producten met allerlei vullingen, zoals carrés, rondo’s, satéschnitzels, cordon bleu's.
    • Producten voor op brood, zoals vegetarische varianten op smeerworst, ham, worst, paté en filet americain.
  2. Basisingrediënt:
    • Soja: dit is nog altijd de basis bij de meeste vleesvervangers. De soja in vleesvervangers is doorgaans duurzaam en niet genetisch gemodificeerd.
    • Lupine is een peulvrucht, die ook in Nederland kan groeien.
    • Zuivel: naast kaasburgers heb je ook allerlei schnitzels en burgers op basis van zuivel.
    • Groente: dit zijn met name peulvruchten.
    • Schimmel: dit klinkt misschien vreemd, maar Quorn is gemaakt op basis van een schimmel die rijk is aan eiwitten, voedingsvezels, magnesium en zink.
    • Kikkererwten: dit zijn voornamelijk falafelballetjes en falafelburgers.
    • Zaden: bijvoorbeeld zadenburgers.
    • Paddenstoelen: goede vleesvervangers voor de bite, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, bevatten ze weinig eiwitten.
  3. Merken:
    Er zijn steeds meer verschillende merken vleesvervangers. Hier een opsomming van geven is lastig, omdat de markt erg in ontwikkeling is. De meeste supermarkten hebben enkele merken in het assortiment. Sommige merken liggen exclusief bij een bepaalde supermarkt, terwijl andere bij meerdere ketens te vinden zijn.

Tips en trucs:

  • Let er op dat je vleesvervangers anders moet bakken dan vlees. Vaak hoef je ze maar kort te bakken en worden ze het lekkerst als je ze op laag vuur bakt. Kijk op de verpakking van het product wat de producent aanraadt.
  • Veel vleesvervangers zijn door de producent al op smaak gebracht, maar sommige kun je ook nog zelf extra smaak geven. Dit geldt zeker voor producten als reepjes, gehakt en stukjes.
  • Vleesvervangers kun je in de pan bakken, maar soms ook in de oven of op de barbecue. Daarnaast kun je ze soms frituren. Meestal vind je de mogelijkheden op de verpakking.
  • Je kunt vleesvervangers gebruiken in een traditionele Hollandse maaltijd met groente en aardappelen, maar ze ook gebruiken voor roerbakmaaltijden,
    in pastagerechten, nasi of bami.
  • Vleesvervangers verschillen qua smaak en kwaliteit. Bij sommige is het verschil met vlees nauwelijks te proeven, andere smeken om een lekkere saus. Probeer daarom verschillende producten en merken en kies welke jij het lekkerst vindt.
  • De meeste vleesvervangers kun je in de koelkast bewaren en zijn dan enkele dagen houdbaar. Je kunt ze ook invriezen, dan zijn ze 3 maanden houdbaar.
  • Als je de verpakking open hebt gemaakt, kun je de vleesvervangers nog enkele dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bak of in een diepvrieszakje.