Vleesvervangers nu goedkoper dan vlees

 
Verrassend effect van de huidige, hoge inflatie: doordat de grondstofprijzen stijgen en daardoor het inflatiecijfer aanwakkeren, is het boodschappenmandje voor jou als consument duurder geworden. Het goede nieuws is, dat dat niet opgaat voor de vleesvervangers. Dat zit zo...

Het is niet dat vleesvervangers opeens goedkoper zijn geworden, maar wel dat vlees flink duurder is geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van Questionmark in opdracht van Proveg, waarin prijzen in februari van dit jaar worden vergeleken met die van juni jl. 
vega en vegan vleesvervangers nu goedkoper dan vlees
Foto: Shutterstock 
 

Prijzen plantaardige vleesvervangers vergeleken met vleesproducten

Volgens het onderzoek waren in februari plantaardige burgers gemiddeld 0,56 euro per kilo duurder dan de traditionele vleesproducten, vorige maand zijn de vegan burgers maar liefst 0,78 euro per kilo goedkoper.
De plantaardige kipstukjes waren in juni 0,37 euro per kilo goedkoper, terwijl deze in februari gemiddeld €1,16 per kilo duurder waren.
Vegan gehakt was vorige maand zelfs €1,36 per kilo goedkoper; in februari was plantaardig gehakt gemiddeld 29 cent per kilo duurder. 
 

Vleesvervangers nauwelijks prijziger

Deze productgroep bleef sinds februari dit jaar nagenoeg op hetzelfde prijsniveau. Enkele vegetarische en veganistische alternatieven werden weliswaar iets prijziger, maar in veel mindere mate dan dat bij vlees het geval was. Volgens het onderzoek van Questionmark werd vlees tussen de tweede en zesde maand dit jaar 21% duurder, vleesvervangers 2%. 
  

Productie 1 kilo vlees kost 10 kilo graan

Naast inflatie en de hogere grondstofkosten zorgt ook de inefficiënte productie van vlees ervoor dat vleesproducten duurder dan de vega alternatieven zijn geworden. Voor slechts 1 kilo vlees is maar liefst 10 kilo graan nodig - en in tijden van schaarste drijft dat uiteraard de prijs omhoog.
 

Hogere winstmarge vleesvervanger biedt meer speling

Tot slot, op vleesvervangers zit een veel hogere winstmarge dan op vleesproducten - denk aan 50% resp. 8%. Bij een niet-evenwichtige marktsituatie kunnen supermarkten bij vleesvervangers nog aan de 'prijs-knop' draaien, terwijl zij voor de vleesproducten dan als snel genoodzaakt zijn de prijzen te verhogen.
 

Omslag in de transitie naar vleesverlaten bereikt?

Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, zei altijd: 'Als plant-based food minstens even lekker is als vlees en bovendien goedkoper wordt, dan breekt de revolutie uit." Door de stijgende vleesprijzen en de verwachting dat de inflatie nog een lange tijd aanhoudt, lijkt dat omslagpunt nu bereikt.

Kortom, de vegetariër en veganist spaart behalve klimaat en milieu nu ook de eigen portemonnee.


Gerelateerd
Stikstofcrisis verlaagt vleesconsumptie
EU: minder vlees eten om klimaatdoelen te halen
 

Doe mee aan de LekkerVega 'Budget' Challenge!

Lekker, makkelijk en gezond: 2 porties per dag voor slechts 5 euro.
 

geld besparen en toch lekker en gezond vegetarisch vegan eten? Doe mee aan de veggie challenge!


 
woensdag 27 juli 2022

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk