Ruim 20.000 handtekeningen voor petitie kalf bij koe

Afgelopen najaar heeft de Vegetariërsbond een petitie verspreid waarin wij ons hebben hardgemaakt voor het samen-houden van kalf bij koe. Wij hebben inmiddels al ruim 20.000 handtekeningen verzameld. Duidelijk is wel dat een groot deel van het publiek, net als de Vegetariërsbond, graag zou zien dat het de regel is dat het kalf bij de moederkoe blijft en dat het scheiden slechts in uitzonderlijke gevallen gebeurt. Naast onze advertentie in Trouw maandag, sturen wij ook een brief aan de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) waarin wij een oproep doen tot verandering.

Nederland wil dat het kalf langer bij de moeder blijft
In een representatieve enquête (uitgevoerd voor de Vegetariërsbond) waarin de mening van Nederlanders over dit thema is gevraagd gaf het merendeel (25,4%) aan dat het kalf minimaal een paar maanden bij de moeder zou moeten blijven. Ook geeft 34,9% aan dat ze bereid zijn om iets meer geld te betalen voor melk afkomstig van een landbouwbedrijf waar het kalf bij de moeder kan blijven.

Nieuwe wetgeving
Daarnaast wordt er momenteel ook nieuwe wetgeving voorbereid die er voor zou moeten zorgen dat dieren een zo natuurlijk mogelijk leven leiden. Naar het zich laat aanzien wordt hier geen bepaling in opgenomen die voorschrijft dat het kalf bij de moederkoe gehouden moet worden. De reden van het ontbreken van een dergelijke bepaling is ongetwijfeld dat er omstandigheden kunnen zijn waarin het beter voor het dierenwelzijn is dat het kalf wel van de moederkoe gescheiden wordt. Dit alles is aan het inzicht van de veehouder over te laten.
 
dinsdag 20 februari 2024

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk