Eerste daling in verkoop kiloknallers te zien

 
Voor het eerst in 7 jaar is een daling in kiloknallers en andere vleesaanbiedingen te zien, zegt stichting Wakker Dier. Na een recordaantal in de eerste 6 maanden van 2021, is het aantal nu weer terug op het niveau van twee jaar geleden. Het goede nieuws is vooral, dat deze daling bij bijna alle supermarktketens te zien is.

goed nieuws: daling kiloknallers in bijna alle supermarkten
 

Daling aantal kiloknallers

De grootste daling was te zien bij Albert Heijn (-366), Hoogvliet (-249) en Dirk (-203). Drie van de twaalf gemeten supermarktketens deden het juist slechter: bij Plus (+110), Aldi (+75) en Vomar (+18) steeg het aantal vleesaanbiedingen.

​Anne Hilhorst van Wakker Dier over deze daling: “Hoopvol, want de overconsumptie van vlees stoppen, kan alleen als supermarkten minder vlees in de uitverkoop zetten.”


Daling vleesaanbiedingen per diersoort

Kijken we naar de daling per diersoort, dan is het volgende merkbaar:
De daling in aanbiedingen is terug te vinden bij zowel kip (-279) als rundvlees (-365) en varkensvlees (-598).

Het aantal aanbiedingen voor vleesvervangers blijf ongeveer op hetzelfde niveau (+29). “Het lijkt erop dat supermarkten vooral vlees uitkiezen om minder mee te stunten,” aldus Hilhorst.
 

Zorgt het klimaatakkoord voor daling aantal kiloknallers?

Oorzaak van de daling zou gevonden kunnen worden in de ondertekening van het klimaatakkoord. Daarin is opgenomen dat men meer plantaardige eiwitten moet gaan eten in plaats van dierlijke. “Supermarkten kunnen deze belofte alleen waarmaken door deze vleesdaling snel voort te zetten,” zegt Hilhorst. “Dat is voor het klimaat én de dieren het beste.”

Wakker Dier volgt sinds enkele jaren de grootste supermarktconcerns. Op dit moment zijn dat Albert Heijn, Aldi, Coop, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus, Spar en Vomar. Ook vleesaanbiedingen van Deen en Picnic werden meegerekend.
 

Gerelateerd

1. De toekomst van ons eiwit
2. Minder vlees eten om klimaatdoelen te halen
3. Vleeseters en flexitariërs kiezen steeds vaker voor vleesvervangers
4. Burgerinitiatief: (Petitie) Werkelijke Prijs van Vlees & Lagere Prijs voor Groenten en Fruit


 
dinsdag 23 augustus 2022

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk