Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Vleesvervangers

Vleesvervangers zijn producten die gebruikt kunnen worden in de plaats van vlees. Er zijn twee manieren om vleesvervangers te definiëren:
  • de smaak, textuur en vorm lijken op die van vlees
  • de voedingswaarde is gelijkwaardig aan die van vlees. In het laatste geval noemen we een product een vleesvervanger als het eiwitrijk is. Dus ook peulvruchten en noten kunnen in die zin dus dienst doen als vleesvervangers. Bedenk in dit geval wel dat vlees vaak nog andere voedingsstoffen bevat (ijzer, vitamine B12, zink…) die niet in alle vleesvervangers voorkomen. Vlees hoeft overigens niet per se door een vleesvervanger te worden vervangen: alle voedingsstoffen die in vlees zitten, komen ook voor in allerlei andere vegetarische producten.

Vlees kun je op verschillende manieren vervangen. Van tofu tot seitan, van tempeh tot quorn, de mogelijkheden zijn onbegrensd.

We onderscheiden twee soorten:
  • traditionele vleesvervangers zoals tofu, tempé en seitan. Dit zijn weinig bewerkte producten, die al eeuwenlang gebruikt worden.
  • nieuwe vleesvervangers: dat zijn meer bewerkte producten zoals vegetarische burgers, worsten (op basis van soja of lupine) en Quorn. Vaak gaat het hier om kant-en-klaarproducten.