Vleesvervangers

Vleesvervangers zijn producten die gebruikt kunnen worden in de plaats van vlees. Er zijn twee manieren om vleesvervangers te definiëren:
  • de smaak, textuur en vorm lijken op die van vlees.
  • de voedingswaarde is gelijkwaardig aan die van vlees.
    In het laatste geval noemen we een product een vleesvervanger als het eiwitrijk is. Dus ook peulvruchten en noten kunnen in die zin dus dienst doen als vleesvervangers. Bedenk in dit geval wel dat vlees vaak nog andere voedingsstoffen bevat (ijzer, vitamine B12, zink,etc) die niet in alle vleesvervangers voorkomen. Vlees hoeft overigens niet per se door een vleesvervanger te worden vervangen: alle voedingsstoffen die in vlees zitten, komen ook voor in allerlei andere vegetarische producten.

Ontvang 30 dagen lang vega-inspiratie, schrijf je nu in

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk!


vegaschijfjesVlees kun je op verschillende manieren vervangen. Van tofu tot seitan, van tempeh tot vega-gehakt, de mogelijkheden zijn ongekend.

We onderscheiden twee soorten:
  • traditionele vleesvervangers zoals tofu, tempé en seitan. Dit zijn weinig bewerkte producten, die al eeuwenlang gebruikt worden.
  • nieuwe vleesvervangers: dat zijn meer bewerkte producten zoals vegetarische burgers, worsten (op basis van soja of lupine) en gehakt. Vaak gaat het hier om kant-en-klaarproducten.