Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Feit of fabel: een echte vegetariër eet geen kant- en klare vleesvervangers

Antwoord door: Sytske de Waart

Vleesvervangers hebben de naam dat ze vooral populair zijn bij de zogenaamde ‘flexitariërs’: consumenten die één of meer keer per week het vlees laten staan maar dan wel iets willen hebben dat op vlees lijkt. Ook hoor je vaak dat fulltime vegetariërs gruwen van het woord ‘vleesvervanger’, of ‘vleesalternatief’: vlees hoef je niet te vervangen, het is namelijk overbodig. Vegetariërs meten zichzelf dan ook een andere manier van koken aan, is het beeld, waarbij ze de traditionele bordverdeling van aardappelen, groente, vlees loslaten.

Het blijkt echter niet zo zwart-wit te zijn als hierboven geschetst. In het onderzoek dat ik in 2013 met de Hogeschool voor Diëtetiek deed naar het consumptiepatroon van Nederlandse fulltime vegetariërs bleek dat van alle eiwitalternatieven (waaronder ook peulvruchten, ei, noten en kaas) de kant-en-klare vleesvervangers het vaakst gegeten worden (2,8 keer per week). Wel was er een duidelijk leeftijdsverschil: vegetariërs onder de 40 jaar eten vaker kant-en-klaar vleesvervangers dan vegetariërs boven de 60 jaar (resp. 3,2 en 1,9 keer per week). Kennelijk hebben de vegaburgers, vegaworstjes en het vegagehakt zich inmiddels een volwaardige plaats verworven op de vegetarische dis. 

Heb jij ook een voedingsvraag die Sytske kan bespreken? Mail deze ovv 'vraag Sytske' naar info@vegetariers.nl.