Vegetarische Moslims die vega vasten tijdens Ramadan

gratis ebook met vega recepten en meer voor een vegetarische amadan
Download het e-book Ramadan met bonus-recepten en
alle info gratis. 
 

Tips voor vega vasten tijdens Ramadan 2023

De Ramadan, de Islamitische vastenmaand gaat op 22 maart van start. Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld wordt door miljoenen moslims aan de Ramadan gedaan. Deze maand staat met name in het teken van spiritualiteit, saamhorigheid, vrijgevigheid en liefdadigheid.
Wij vroegen twee Nederlanders naar hun veelal plantaardige Iftar ervaringen én naar het favoriete Iftar-hapje of -maaltijd van dit jaar.

 


interviews met Nederlanders over een vega of vegan RamadanWe praten met Heba (40, gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker uit Amsterdam) en Layla (31, zorgmedewerker uit Amsterdam). 
 

Eet je volledig vegan, vegetarisch of flexitarisch? Hoe lang al?

Layla: Flexitarisch, sinds zes jaar. 

Heba: Sinds mijn 14e ben ik gestopt met vlees eten. Tegenwoordig eet ik af en toe weer een beetje vlees; met name voor de specifieke eiwitten die er in zitten. Los van dat eet ik voornamelijk vegetarisch en deels vegan.
 

Wat is jullie voornaamste reden?

Layla: Ik heb destijds de Netflix-documentaire 'What The Health' bekeken, dat onder andere de huidige vleesindustrie in kaart brengt. Ook heb ik wat documentaires over de visindustrie bekeken en daardoor voelde ik mij geïnspireerd minder vlees en vis te gaan eten - ik ben tegen dierenleed. 
Ook leek het me beter voor mijn gezondheid om minder bewerkt vlees en vis te eten. De enige reden dat ik überhaupt nog een beetje vlees eet, is omdat ik voor mijn gevoel een beetje dierlijke proteïne in mijn voeding nodig heb, en zonder een beetje vlees of vis te eten ervaar ik klachten van vermoeidheid en haaruitval.

Heba: Omdat ik het verschrikkelijk vind hoe mensen tegenwoordig met dieren omgaan, en dan met name in die masale vleesindustrie. Wij zouden veel beter met dieren moeten omgaan dan hoe wij dat nu doen. Ik eet zo min mogelijk vlees omdat ik niet debet wil zijn aan hoe wij met dieren in de vleesindustrie omgaan.
 

Hoe ervaar jij een Ramadan zonder, of met minder vlees?

Layla: Ik ervaar een Ramadan zonder vlees als kleurrijk en gezond. Er zijn best wel wat vegetarische opties in de Noord- Afrikaanse en Arabische keuken. Vooral wat voorgerechten betreft; wij noemen dit mezze. Mezze lijken een beetje op tapas. Voorbeelden zijn: hummus, baba ganoush, tabouleh en muhammara. 

Heba: Prima, ik mis het vlees absoluut niet. Wanneer ik het vasten verbreek doe ik dat met dadels, (gefilterd) water, koffie en soep (bijvoorbeeld harira). Wat ik daarna eet is elke keer anders, maar ik zorg er in elk geval voor dat het gezond is (zo veel mogelijk) en dat het vult.
 

Hoe ziet jouw gemiddelde tafel er uit in de avond tijdens het verbreken van het vasten (Iftar)? Wat eet jij dan het liefst?

Layla: Mijn standaard iftar begint met een dadel (meestal een ajwa dadel, die zijn lekker zacht). Vervolgens drink ik een paar slokjes water en begin ik met een harirasoep als voorgerecht en soms heb ik ook wat hapjes erbij op tafel staan zoals een vegetarische loempia of een groentepakketje van bladerdeeg. Mijn hoofdmaaltijd is meestal iets van een tajine als ik vegetarisch eet die dag. Dan maak ik een tajine van bijvoorbeeld aardappelen, wortels en doperwtjes en ras el hanout met een stukje Marokkaans brood of rijst er bij. Als nagerecht neem ik dan fruit, of een klein stukje chebekia.

Heba: Het liefste zou ik elke avond het vasten verbreken met veel vriendinnen en familie,  maar dat is helaas niet realistisch in deze drukke tijden. Wanneer ik het vasten verbreek met vriendinnen ziet de tafel er gigantisch uitgebreid uit, meestal staat er iets op tafel van salades, fruit, pasta en bladerdeeghapjes en gebak. Uiteraard staat er standaard ook soep op tafel (harira of linzensoep bijvoorbeeld) en dadels met water of melk. Wanneer ik het vasten alleen verbreek, doe ik dit eerst met dadels en water en daarna koffie met plantaardige melk (zonder suiker). Vervolgens kijk ik waar ik zin in heb en afhankelijk daarvan maak ik mijn keuzes. Soms is dat alleen soep met wat brood en daarna in de avond wat lekkers, maar het kan net zo goed ook een gezonde groenteschotel zijn of een yoghurtbowl met fruit, lijnzaad, rozijnen etc. Wat ik eigenlijk standaard elke Ramadan wel eet is chebekia en Tahinbrood. Tahinbrood is een Turkse lekkernij en wordt in Nederland alleen in de Ramadan gemaakt en verkocht door Turkse bakkers. Dat is echt mijn 'go to', standaard elke Ramadan weer opnieuw! Wat ik ook lekker vind in de Ramadan om te eten is een stuk Halva wanneer ik mijn koffie drink. En natuurlijk ook baklava van goede kwaliteit. 


Welke gerechten of hapjes eet jij vaker tijdens de Ramadan en Suikerfeest waarvan jij vindt dat onze lezers dat echt een keer moeten proeven?

Layla: Er zijn zoveel verschillende lekkere gerechten om uit te proberen, maar mijn favoriet is zaalouk. Zaalouk is een auberginedip dat zowel koud als warm geserveerd wordt, met bijvoorbeeld Marokkaans of Libanees brood.Als kind was ik er ook dol op als dat werd gemaakt thuis. Wellicht is het een soort comfort food voor mij geworden.
 

Heba: Zoals ik net ook al aangaf vind ik Chebekia echt heerlijk, maar ook Tahinbrood en Tahinna. Kies dan wel voor goede kwaliteit (koop het bijvoorbeeld niet in de supermarkt maar ga naar echt goede speciaalzaken of bakkerijen toe). Wat ik zelf ook heerlijk vind om te eten is Bissara (Marokkaanse dikke soep gemaakt van onder andere spliterwten). Dit eet ik buiten de Ramadan ook veel, maar met name na een dag van werken, studeren en vasten vult dit heel goed, is het gezond en ik vind het ook nog eens super lekker.
 


Meer lezen over een vega iftar, Ramadan en Suikerfeest?

Wil je meer weten over de gerechten en hapjes die worden gegeten deze maand?
Hierbij wat (inspiratie) linkjes:

 

1. Hapjes voor in de Ramadan - Ramadanrecepten 
2. Heerlijke Ramadan recepten - Uit de keuken van Fatima
Nog meer heerlijke Ramadan hapjes - Uit de keuken van Sou
4. Ramadan hapjes en gerechten van Ellouisa 

5. Glutenvrije Ramadan hapjes en gerechten van Fatima (Aya Glutenvrij)
6. Lekkere recepten voor in de Ramadan en daar buiten van de Kookmutsjes
7. Ontdek onze eigen website voor lekkere en gezonde recepten 

Tip: lees hier de Ramadan interviews van het vorige jaar (2022)

Zin in extra gezelligheid deze Ramadan? Bezoek dan de Ramadan Conference 2023 (meerdere locaties)

 
Tekst: Dorothé,
redactie Vegetariersbond, maart 2023

 

Word lid en kies direct een kookboek als cadeau uit! 

Ons werk ondersteunen? Heel graag! 
Word dan lid van onze community, kies je welkomstcadeau direct uit, ontvang 4x per jaar het dikke LekkerVega Magazine als ook de glossy VegaSpecial dat wij samen met Foodies Magaazine maakten (los te koop, voor leden gratis).

(Alle 4 edities van LekkerVega Magazine uit 2021 download je hier gratis.)