Nieuwsbrief

Kooktip: Champignons wassen of niet?

Champignons mogen niet gewassen worden, want dan worden het waterige sponzen. Veel mensen weten dat. Maar wat moet je dan doen?

Ongewassen groente op je bord; ik vind het geen prettig idee. Wat te doen? Geen champignons meer gebruiken in de keuken of waterige sponzen bakken? Het hoeft allebei niet. Met een beetje voorbereiding heb je gewassen én droge champignons.

Koop de champignons een dag of een paar dagen voor je ze wil gebruiken. Spoel ze dan meteen af; niet te lang en gebruik niet te veel water, want hoe langer ze onder water zijn, hoe meer water ze opzuigen. Gewoon snel spoelen, tot de stukjes aarde en andere (onzichtbare) vuilresten eraf zijn. Wrijf ze daarna droog met een theedoek of keukenpapier en zet ze in een vergiet met keukenpapier (of iets dergelijks) er bovenop in de koelkast. De volgende dag zijn de champignons weer helemaal droog en klaar om lekker knapperig gebakken te worden. Het vergt wat planning, maar dan heb je wel lekker gewassen groente op je bord.

Ben je dit nou toch vergeten, of zo druk druk druk dat je hier echt geen tijd voor hebt, dan kun je ook net gewassen champignons bakken. Als je ze maar heel kort even spoelt, goed afdroogt, en daarna lang bakt (zodat het water volledig in de pan is verdampt). Ook dan heb je lekkere champignons, maar niet zo krokant en smakelijk als met wat meer voorbereiding.

Overigens geldt dit ook voor biologische champignons. Daar zitten dan geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar wel ook stof en bacteriën. En het geldt natuurlijk ook voor al die andere heerlijke paddenstoelsoorten die we kunnen bakken en eten.

Meer tips van onze medewerkers? Kijk hier!

“Chef het Samen met Tomaat” Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2016

Chef het Samen met Tomaat heeft de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2016 gewonnen.  Meer dan 40 kinderen hielpen mee met het verzinnen van ideeën en het testen van de recepten van Chef het Samen. Het kookboek kreeg in een publieksstemming in een spannende finale net iets meer stemmen dan de Hippe Vegetariër, Het 101 taartenboek en Veggie Very Much. Het kookboek kreeg de meeste van de kleine 3.000 stemmen en volgt De Groene Meisjes op als Lekkerste Vegetarische Kookboek.

De verkiezing werden door ons georganiseerd  om te laten zien dat lekker vegetarisch koken makkelijker is dan je denkt. De maar liefst 23 genomineerde kookboeken laten zien dat er een ruime keuze aan inspiratiebronnen voor smakelijke vegetarische gerechten is. “Vegetarisch eten heeft de toekomst. Dat laat dit kookboek duidelijk zien, want de volgende generatie zal veel minder vlees eten, dus heb je veel lekkere en makkelijke recepten nodig. Jong geleerd is oud gedaan” aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Lees meer

Word donateur en krijg het boek De Hippe Vegetariër óf een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox cadeau!

Om projecten zoals de 'Langste Vegetarische Tafel', de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten ter waarde van minstens 30 euro. Je kunt ook kiezen voor het boek De Hippe Vegetariër, finalist voor Lekkerste Vegetarische Kookboek 2016, t.w.v. 22,50 euro.
 




Je kunt de VERWENBOX, die helemaal speciaal voor jou is samengesteld, ook los bestellen via de website. Deze wordt binnen drie weken bezorgd. Bestellen kan op onze site.

Nieuwe Producten met het Vegetarisch Productkeurmerk

Honderden producten in de supermarkt dragen het V-label dat de Vegetariërsbond namens de European Vegetarian Union toekent. 

We hebben een nieuwe keurmerkhouder, Florentin.
Florentin produceert snacks, salades, spreads en sauzen volgens authentiek mediterraan recept. Alle producten van Florentin zijn biologisch.
Vooralsnog dragen de volgende producten van Florentin het keurmerk:
  • Aubergine Salad (vegetarisch)
  • Baba Ganoush
  • Caponata
  • Falafel
  • Falafel Nuggets
  • Hummus salad 
  • Hummus Avocado    
  • Hummus Coriander
  • Hummus Extra
  • Hummus Sundried Tomatoes
  • Hummus spicy
  • Hummus Wasabi
  • Tamruc falafel
  • Tzatziki  (vegetarisch)
  • Yummy Yams
  • Obela classic hummus
  • Obela classic hummus with topping
  • Obela Pin nut hummus with garnish
  • Obela Roasted garlic hummus with garnish
  • Obela Sun Dried Tomatoes with garnisch


Zorg jij dat 2017 ook weer een jaar wordt met vele vega-events?

Ook dit jaar willen we weer een aantal mooie evenementen organiseren. Echter... dat kunnen we niet zonder jouw hulp! We zoeken meerdere onbetaalde medewerkers/ vrijwilligers die ons kunnen helpen met het organiseren van vele verrukkelijke vega-events. Ben jij onze nieuwe:

Wil je wel actief worden, maar heb je niets met evenementen? Kijk dan eens bij onze andere vacatures.

Forse ledenkorting bij Ecomarkt.nl

Ecomarkt.nl maakt biologisch voor heel Nederland bereikbaar!


Ecomarkt.nl is een heel fijne webwinkel en de Vegetariërsbond vindt het dan ook onwijs leuk dat we onze leden 10% korting kunnen aanbieden op het volledige assortiment! Daarnaast geldt bij Ecomarkt altijd: voor 21 uur besteld is de volgende dag in huis en vanaf €60,- betaal je geen verzendkosten. Leden en donateurs krijgen de kortingscode automatisch toegestuurd.

Boodschappen doen is tegenwoordig geen kwestie meer van overvolle winkels op zaterdag, lege schappen aan het eind van de dag of lange rijen bij de kassa. Online boodschappen doen is makkelijker dan ooit en het productaanbod wordt steeds beter.

Zo hebben we sinds kort Ecomarkt.nl ontdekt. Een online supermarkt met een heel groot verantwoord, gezond en biologisch aanbod. Ideaal voor wie geen biowinkel om de hoek heeft!

Ecomarkt.nl heeft meer dan 7000 biologische producten en je kunt er dus met gemak al je boodschappen doen. Extra interessant aan de winkel is dat ze ook specifieke pagina's hebben ingericht voor allerlei voedingswijzen.

We hebben sinds kort een vernieuwde webshop en daar wilden we heel graag deze speciale pagina's in hebben. We hebben bijvoorbeeld een pagina voor iedereen die glutenvrij wilt eten, voor mensen die geen suiker of zout willen eten en er is ook een pagina voor vegetariërs en veganisten. Je ziet gewoon dat steeds meer mensen bewuste keuzes maken over wat ze kopen en over wat ze eten. Dat betekent in veel winkels wel dat je goed moet zoeken naar producten die passen bij jouw levensstijl. Die zoektocht willen we zo gemakkelijk mogelijk maken met deze pagina's. De producten die je daarop ziet kun je “veilig” kopen. Zo vind je met elke dieet gemakkelijk en snel precies de producten die jij wilt.” aldus Ecomarkt.nl.

 

Nieuw Gastvrij restaurant

’Gastvrij voor Vegetariërs’ is het keurmerk van de Vegetariërsbond dat aangeeft dat je in een restaurant ook als vegetariër goed terecht kunt. In deze restaurants staan minstens 2 vegetarische hoofdschotels op de menukaart. Er zijn al ruim 200 restaurants bij dit keurmerk aangesloten.

De nieuwste 'Gastvrij voor Vegetariërs' keurmerkhouder is:


Leden/donateurs van de Vegetariërsbond krijgen hier 10% korting.
Meer over het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs en alle aangesloten restaurants vind je hier.
 

 

In het nieuws: Alternatieve menukaart helpt om minder vlees te eten

Het zou voor het klimaat en beperking van de CO2-uitstoot goed zijn als we minder vlees eten en meer vegetarisch. Je zou daartoe vlees uit de restaurants kunnen bannen of in ieder geval veel duurder maken. Het kan ook anders, zo laten Zweedse onderzoekers zien; een duwtje in de rug met een licht aangepaste menukaart is genoeg.

Lees meer

Recept: Quiche van geroosterde herfstgroenten

Deze keer een basis recept waar je van hartenlust mee kunt variëren. Zeg maar een nieuwe klassieker.

Soms eet ik de geroosterde herfstgroente gewoon zo als een groentengerecht –al dan niet met wat rijst, gierst of quinoa. En een andere keer gebruik ik ze om er een zalige quiche van te maken, die je ook heel goed kunt invriezen.
 

Ingrediënten quiche

 

  • 1 kleine pompoen
  • ¼- ½ knolselderij
  • 1 pastinaak
  • 1 zoete aardappel
  • 2 aardappels
  • 1 (rode) ui
  • 1-2 teen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • 100 ml olie
  • 3 el balsamico
  • zout, peper
  • peterselie
  • 5 plakken bladerdeeg
  • 4 eieren
  • 150 g roomkaas
  • (100 g geraspte kaas)
     

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de ui in halve ringen. Hak de knoflook heel fijn.

Schil de overige groenten en snijd in lange dunne repen. Meng alle ingrediënten met de olijfolie en plaats in 1 laag op een ingevette ovenschaal. Schakel de oventemperatuur terug op 160 graden en rooster het gerecht gedurende 35-40 minuten (de precieze baktijd hangt af van hoe klein/groot je de groenten gesneden hebt.) Schep regelmatig om. De groenten zijn klaar als ze gaar zijn en her en der een paar bruine randjes (karamelisatie) vertonen.

Breng op smaak met zout, peper en een scheut zwarte balsamico.

Bekleed tijdens het roosteren van de groenten een springvorm of ovenschaal eerst met bakpapier en daarna met bladerdeeg. Laat het deeg langs de randen iets omhoog staan. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.

Klop de eieren met de roomkaas los (crème fraîche of zure room kan ook) en voeg zout en peper toe.

Doe de geroosterde groenten op het bladerdeeg. Zie maar hoeveel groenten nodig zijn. Ik kan dit niet precies aangeven omdat ik niet weet hoe groot de pompoen en andere groenten waren – maar je komt er wel uit denk ik ;)

Druk de groenten ietsjes aan en overgiet ze met het eimengsel.

Als je wilt kun je de quiche nog met wat geraspte kaas afdekken.

Plaats de quiche 30-45 minuten in de oven. Kijk of de quiche tussentijds niet te bruin wordt. Dek dan eventueel af met wat aluminium folie of zet de temperatuur wat lager.



Veel kookplezier en eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com