Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Kooktip van de week

Week 3: Champignons wassen of niet wassen?

Champignons mogen zeker niet gewassen worden, want dan worden het waterige sponzen. Bijna iedereen weet dat. Maar is het ook waar?

Ongewassen groente op je bord; ik vind het geen prettig idee. Wat te doen? Geen champignons meer gebruiken in de keuken of waterige sponzen bakken? Het hoeft allebei niet. Met een beetje voorbereiding heb je lekkere gewassen en droge champignons om te bakken.

Koop de champignons één of een paar dagen voor je ze wil gebruiken. Spoel ze dan meteen af; niet te lang en niet te veel water gebruiken, want hoe langer ze onder water zijn, hoe meer water ze opzuigen. Gewoon snel spoelen, tot de stukjes aarde en andere (onzichtbare) vuilresten er af zijn. Wrijf ze daarna droog met een theedoek of keukenpapier. Zet ze in een vergiet met een stukje keukenpapier of zo erop in de koelkast. De volgende dag zijn ze weer helemaal droog én schoon. En klaar om lekker knapperig gebakken te worden. Het vergt wat planning, maar dan heb je wel lekker gewassen groente op je bord.

Ben je dit nou toch vergeten, of zo druk druk druk, dat je hier echt geen tijd voor hebt, dan kun je ook net gewassen champignons bakken. Als je ze maar heel kort even spoelt, goed afdroogt, en daarna lang bakt (zolang dat het water volledig is verdampt in de pan), ook dan worden ze lekker, maar niet zo krokant en smakelijk als met wat meer voorbereiding.

Overigens geldt dit ook voor biologische champignons, daar zitten dan wel geen chemische bestrijdingsmiddelen op, maar wel ook stof en bacteriën. En natuurlijk ook voor al die andere heerlijke paddenstoelensoorten die we kunnen bakken en eten.

Smakelijk!
Jolanda

Week 2: Kant-en-klare vleesvervangers

Afgelopen week lag de naamgeving van vleesvervangers onder vuur. De VVD wil namen als vegetarische schnitzel en worst verbieden. Wij vinden dit onzin. Door de huidige namen is het voor vleesminderaars juist makkelijker om voor een vegetarisch alternatief te kiezen met een soortgelijke smaak. Het gebruik van vleesvervangers is echter wel iets anders dan van dierlijk vlees. Daarom enkele tips:
  • Let er op dat je vleesvervangers anders moet bakken dan vlees. Vaak hoef je ze maar kort te bakken en worden ze het lekkerst als je ze op laag vuur bakt. Kijk op de verpakking van het product wat de producent aanraadt.
  • Vleesvervangers kun je in de pan bakken, maar soms ook in de oven of op de barbecue. Daarnaast kun je ze soms frituren. Meestal vind je de mogelijkheden op de verpakking.
  • Vleesvervangers verschillen qua smaak en kwaliteit. Bij sommige is het verschil met vlees nauwelijks te proeven, andere smeken om een lekkere saus. Probeer daarom verschillende producten en merken en kies welke jij het lekkerst vindt.
Lees meer over kant-en-klare vleesvervangers
Lees hier ons bericht over deze naamgeving

Week 1: Knoflookbrood

Heb je zin in knoflookbrood maar heb je het niet kant-en-klaar gekocht? Geen probleem, het is ook heel makkelijk zelf te maken. Hak wat knoflook in kleine stukjes en bak ze in (flink wat) olijfolie of boter. Dit wordt je ‘knoflookboter’. Verspreid deze over wat stukjes geroosterd brood en voeg naar wens geraspte kaas en/of andere kruiden toe. Even in de oven en klaar! Nog lekkerder: gebruik stokbrood in plaats van geroosterd brood als je het in huis hebt.

Smakelijk!
Gina

Week 51: de hele dag door groente

Ook voor vegetariërs die over het algemeen al meer groente eten dan sommige andere, valt iedere dag de groente-norm van het Voedingscentrum halen niet altijd mee.

Niet getreurd, groenten zijn niet alleen bij het avondeten een logisch onderdeel, ze zijn ook heel makkelijk in te passen op andere eetmomenten. Laten we bijvoorbeeld eens beginnen met hartige muffins als ontbijt. Klinkt goed he!

Zet dan overdag op kantoor wat gezonde knabbels neer. Paprika reepjes, wortel, komkommer, kleine tomaatjes. Voor je het weet is het naar binnen! Als je een thuisbakker bent, maak dan eens een chocoladetaart met bietjes, worteltaart of een courgette cake. Liever snacken? Jonathan Karpathios levert een geweldige bieterbal of maak gewoon zelf eens boerenkoolchips. En dan s’avonds lekker de pinda/paksoi soep, gegrilde groenten uit de oven of de spiralli van courgette.

Zo. En nu nooit meer zeuren dat die 250 gr groente zo moeilijk is he!
Ineke

Recept: Courgette cake met appel Recept van Anne Marie Reuzenaar uit haar kookboek ‘Zonder suiker’

  • 300 gr speltbloem
  • 3 tl wijnsteenbakpoeder
  • 2 tl kaneel/zout/65 gr walnoten
  • 100 gr ongezwavelde rozijnen
  • 50 gr kokosbloesem- of palmsuiker
  • 40 druppels stevia of ½ eetl. gemalen steviablad
  • 4 biologische eieren/150 ml milde olijfolie
  • 175 gr courgette
  • 1 grote of 2 kleine zure appels
  • Cakeblik

Verwarm de oven voor op 220C. Zeef de speltbloem met het bakpoeder, kaneel en zout. Hak de walnoten fijn en voeg ze met de rozijnen, suiker en stevia toe aan de bloem. Klop de eieren los en roer de olie erdoor. Was de courgette en schil hem door er met de kaasschaaf lange repen vanaf te schaven. Bewaar de repen en rasp de rest van de courgette. Schil de appel en rasp hem. Roer de geraspte appel en courgette door het mengsel van ei en olie. Schep dit door de bloem. Roer niet te veel. Vet een cakeblik in en bestrooi het met bloem of bedek met bakpapier. Schep het cakebeslag in de vorm en druk de courgetterepen met de zijkant in de cake. Ze moeten net zichtbaar zijn aan de bovenkant.

Plaats het cakeblik in het midden van de oven en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin. Controleer met een sateprikker of de cake gaar is.

Foto credits: Lisanne Koopmans @kijkomtezien

Alle tips van 2016

Kijk hier nog eens terug naar alle tips die onze medewerkers in 2016 gaven.