Kooktip: Kwarktaart zónder gelatine

Onze medewerker Saskia wilde voor de eerste verjaardag van haar zoontje een kwarktaart maken, maar hoe maak je die zonder gelatine? Ze ging op zoek en kwam tot de volgende oplossing:

"We kochten biologische volle kwark en lieten ongeveer 600 gram uitlekken op een theedoek in een bak. Deze was trouwens al snel doorweekt, dus die hebben we ook nog een keer tussendoor verwisseld. Bijna 24 uur lang lieten we het zo staan in de koelkast, hierdoor voelde het al heel stijf aan.
Vervolgens klopten we 250 ml volle biologische slagroom met drie schepjes suiker en één zakje klopfix stijf op, en dat mengden we met de kwark."

Lees de hele tip

 


“Wereldgerechten” Lekker Vega Kookboek van 2017

"Winnaar laat zien dat je geen pakjes en zakjes nodig hebt."

Het boek Wereldgerechten heeft de verkiezing Lekker Vega Kookboek van 2017 gewonnen. Het kookboek kreeg in een publieksstemming in een finale meer stemmen dan Honger! en Dagen zonder vlees, het nieuwe kookboek. Het kookboek kreeg de meeste van de duizenden stemmen en volgt Chef het Samen met Tomaat op als Lekker Vega Kookboek.

Lees meer.

Wordt nu donateur en ontvang een Lekker Vega kookpakket! 

Word nu donateur en ontvang het Lekker Vega Kookpakket dat bestaat uit een prachtig schort, de startersbrochure Tast Toe! en Vegatopia het kookboek.

Om projecten zoals de 30 Dagen Vegetarisch, de Lekker Vega kookboekverkiezing en onze evenementen te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig. Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.
 
 

Wij gaan iets nieuws doen!

Volgende week lanceren we een spannend, leuk en vernieuwend project. Op de foto zie je een sneak preview. Echter wat het precies is, laten we je volgende week weten in een extra nieuwsbrief. We geven al een paar hints: Lekker Vega, video en koken. Wordt vervolgd....

Lekkere Vega weetjes en recepten in je mailbox? Schrijf je in voor 30 dagen vegetarisch!

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief  "30 dagen vegetarisch" en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk! Meld je hieronder aan en begin direct.
De receptennieuwsbrief is gratis en houdt automatisch na 30 dagen op.


Nieuwe Producten met het Vegetarisch Productkeurmerk

&Samhoud Tomeato Burger met Saus
De Burger is ontstaan als amuse in 2-Michelinsterren restaurant &moshik. Chef Moshik Roth ontwikkelde de burger – gemaakt van innovatief tomatengehakt in plaats van ‘meat’ – als een eerbetoon aan de klassieke Amerikaanse burger. 

Honderden producten dragen het V-label dat de Vegetariërsbond namens de European Vegetarian Union toekent.

Nieuw Gastvrij restaurant

’Gastvrij voor Vegetariërs’ is het keurmerk van de Vegetariërsbond dat aangeeft dat je in een restaurant ook als vegetariër goed terecht kunt. In deze restaurants staan minstens twee vegetarische hoofdschotels op de menukaart. Er zijn al ruim 200 restaurants bij dit keurmerk aangesloten.

De nieuwste 'Gastvrij voor Vegetariërs' keurmerkhouder is:

 • Veganza, Breukelen (catering, 100% vegetarisch en 10% korting voor leden en donateurs)

Leden/donateurs van de Vegetariërsbond krijgen hier 10% korting.
Meer over het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs en alle aangesloten restaurants vind je hier.
 

 

Recept: Mujadara

Mujadara

Het recept deze maand is Libanese rijst en linzen met gebakken uien en paddenstoelen en een simpele salade van tomaat, rode paprika en bosui, ofwel Mujadara (de gebakken paddenstoelen zijn een twist van mij 😉).
 

Ingrediënten

Het gemakkelijkst is het om de Amerikaanse manier van ‘afwegen’ aan te houden: dus met kopjes te werken in plaats van met grammen. Ik heb een standaard restaurantkopje genomen – je weet wel, van die wit-porseleinen

 • 1 kopje rijst
 • 1 kopje kleine zwarte linzen
 • 4 kopjes water
 • 1 tl zout
 • ½ tl komijn
 • ¼ tl chilipoeder
 • 2 snuf kaneel gemalen
 • Snuf peper
 • ½ citroen
 • 2 el olie
 • 2 uien
 • 1 teen knoflook
 • 250 g champignons of de helft champignons en de helft oesterzwammen of andere paddenstoelen zout, peper
 • ½ citroen
 • ½ paprika rood
 • 3-4 cocktailtomaten
 • ½ komkommer
 • 2 bosui
 • ½ citroen


Was de linzen goed. Zet ze samen met de rijst en het water op en laat in zo’n 15 minuten gaarkoken, samen met het zout en de specerijen. Check of de rijst en de linzen gaar zijn en houd in de gaten of ze niet te droog koken en aanbranden. Als linzen en rijst nog niet gaar zijn, maar het water al verdwenen is, voeg dan nog een beetje water toe. Als linzen en rijst al bijna gaar zijn, maar er is nog veel water in de pan, zet dan het vuur wat hoger en stoom rijst en linzen verder zonder deksel op de pan tot al het water is opgenomen. Voeg het citroensap toe en proef of het gerecht goed op smaak is. Indien het nog wat meer van de specerijen kan gebruiken – aarzel dan niet.

Verhit ondertussen in een koekenpan de olie en laat hier de fijngesneden uien bruin bakken. Voeg nu de fijngesneden knoflook en champignons toe. Laat lekker bakken totdat de paddenstoelen gaar zijn. Breng goed op smaak met zout en peper en een scheut citroensap.

Maak een simpele salade door paprika, cocktailtomaten, komkommer en de bosui fijn te snijden en op smaak te brengen met wat citroensap en evt. wat zout en peper.

Eet smakelijk


Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com