Nieuwsbrief Februari 2015

Nieuwsbrief

Floris' weblog: Boerenkool anders

Het ziet er uit als boerenkool, het ruikt als boerenkool en het smaakt als boerenkool. Zou het dan misschien… boerenkool kunnen zijn? Een voor de hand liggende conclusie. Maar volgens een oud-examinator in het koksonderwijs is het voor veel leerlingen toch nog moeilijk om een boerenkool te herkennen als deze niet gesneden, gewassen en verpakt is met een opschrift ‘boerenkool’.

Lees de hele blog 'Boerenkool anders'


De Vegarevolutie lekkerste vegetarische kookboek

De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool heeft de verkiezing Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2014 gewonnen. De Vegarevolutie kreeg in een publieksstemming de meeste van de kleine 2.000 stemmen en volgt I Love Groente op als Lekkerste Vegetarische Kookboek. De verkiezing werd georganiseerd door de Vegetariërsbond in samenwerking met boekhandelketens Libris en Blz. De Vegarevolutie versloeg 14 andere genomineerde waaronder Veggie Kidz (2e) en De Dronken Vegetariër (3e).

Lees meer

Help jij mee om 2015 een vegetarisch jaar te maken? Word dan donateur en ontvang kookboek Vegeterranean t.w.v 34,95!

Ontvang Vegeterranean, hét Italiaanse koffietafelboek vol foto's en recepten. Gratis voor jou als je je vandaag aansluit bij De Vegetariërsbond!
Steeds meer mensen ontdekken de geheimen van de vegetarische keuken. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Want iedere dag dat je kiest voor vegetarisch eten, heeft dat positieve gevolgen voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Kies ook voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten en laat je inspireren door De Vegetariërsbond.

Zaterdag 28 maart Ledendag

Kom ook naar onze gezellige ledendag (met de Algemene Ledenvergadering) met een afwisselend programma. Dit jaar is de ledendag op zaterdag 28 maart. Deze vindt plaats in het Mirror Centre in Amsterdam. Ook dit jaar kunnen leden meedenken over waar we het komend jaar mee aan de slag gaan en hoe we onze activiteiten en campagnes invulling gaan geven.

Lees meer

Productranking: Rode sauzen

Door je pasta, over je zelfgemaakte burger of de vleesvervanger, sauzen kunnen je maaltijd soms net wat lekkerder maken. Maar waarschijnlijk kies je dan wel graag een vegetarische saus. Daarom hebben we van diverse rode sauzen, zoals barbecuesaus en chilisaus, uitgezocht of ze vegetarisch zijn of niet. Gelukkig zijn de meeste dat wel, maar toch zitten er in 2 sauzen onnodig vlees verwerkt.

Bekijk de ranking


Al meer dan 30 rankings

Op dit moment hebben we meer dan 30 productrankings online van aardbeienijs tot zuivelkoeken. Dit aantal zal de komende tijd toe blijven nemen

Bekijk alle rankings


VegeQ 2015: Eerste lustrum van vleesloos BBQ genot

Zaterdag 6 juni kun jij erbij zijn! Dan organiseren wij alweer voor de vijfde keer dé vegetarische barbecue van Nederland: de VegeQ. Wil je weten en zien hoe gezellig het vorig jaar was? Dit succes voor zowel gasten als sponsors kun je teruglezen in het verslag. Ook dit jaar gaat het gegarandeerd weer een groot feest worden, dus zorg dat je er dit jaar ook bij bent.

Lees meer


Voortbestaan vegetarisch verzorgingshuis Felixoord bedreigd

FelixoordDe toekomst van het enige vegetarische verzorgingshuis in Nederland, Felixoord, staat onder druk. Dit komt door de veranderde wetgeving in de zorg en problemen rond het onderhoud van het pand. Vroeger waren er meer mogelijkheden omdat Felixoord een aparte status had waarbij het huis niet als instelling met een lokale, maar met een landelijk dekkingsgebied werd gezien. Om het tehuis te behouden, zou het goed zijn om die landelijke status opnieuw te verkrijgen. Felixoord is een petitie gestart om deze status weer te krijgen. Wij steunen die petitie en roepen iedereen op om deze te tekenen.


Lees meer


Nieuwe keurmerkhouders Gastvrij voor Vegetariërs

  • Biogondisch, Breda

Kijk hier voor de alle Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders of raadpleeg de app via m.vegetariers.nl/gvv.

 

Word actief: Medewerkers gezocht!

Medewerker Productontwikkeling en Smaakpanel (onbetaald)

De Vegetariërsbond wil het aanbod van vegetarische producten verbeteren. Dit willen we onder meer  bereiken door bedrijven te helpen bij de ontwikkeling van vegetarische producten. We denken mee en bieden ondersteuning door smaakpanels te organiseren waarbij nieuwe producten de kans krijgen om zich te presenteren. Bij producten in ontwikkeling wordt getest of ze in de smaak vallen. Om deze activiteiten verder te ontwikkelen, te ondersteunen en te coördineren zijn we op zoek naar iemand met feeling voor zowel voeding als markt.

Lees meer

Vrijwilligerscoördinator Evenemententeam (onbetaald)

Wil jij ruim een meewerken aan evenementen om vegetarisch eten te promoten? Voortbouwen op succesvolle evenementen die al een aantal jaar worden georganiseerd? Werkervaring opdoen met het werken in de non-profitsector, het organiseren van evenementen of werken met vrijwilligers? Of wil je gewoon onderdeel uit maken van een beweging die ervoor zorgt dat er steeds meer vegetarisch wordt gegeten? Wordt dan een vrijwilligerscoördinator in het projectteam Evenementen.

Lees meer

Coördinator Promotieteam (onbetaald)

De Vegetariërsbond promoot vegetarisch eten door te laten zien hoe lekker dat kan zijn. Dit doen we onder andere door eigen activiteiten te organiseren, maar ook door actief te zijn op festivals en beurzen. Vorig jaar zijn we hiermee begonnen, maar we willen dit verder uitbreiden. De huidige coördinator promotieteam stopt in februari en we zijn op zoek naar een vervanger. Ben jij degene die die dit voor ons verder op de rails wil zetten?

Lees meer

Recept: Khudra bil furn

Soms wil ik gewoon wat anders. Iets nieuws!
Bij mijn omzwervingen en zoektocht kwam ik onlangs de Libanese keuken tegen. Zo lekker!
En zo gezond vanwege al die groenten, kruiden en specerijen – en helemaal niet moeilijk om te maken! Dus: daar gaan we!
Veel kookplezier! En mocht je meer inspiratie willen opdoen of handigheidjes in de keuken willen leren, dan is mijn vegetarische kookcursus in de Groninger binnenstad misschien iets voor je. Kijk op www.kok-aan-huis.com. Begin maart gaan we van start. 5 Dinsdag- of Woensdagavonden. Kom je ook?

Khudra bil furn (ca. 6 personen)

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 6–8 grote tomaten
  • 4-6 (zoete) aardappels of pastinaak, geschild en kort voorgekookt (niet helemaal gaar, maar wel zacht)
  • 2 courgettes
  • 2 uien
  • 2 rode paprika’s
  • bosje peterselie, fijngehakt
  • bosje munt, fijngehakt
  • sap van 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • (grijs) zeezout en versgemalen peper
  • beetje boter
  • yoghurt
  • pitabroodjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal licht in met wat olijfolie. Snijd de tomaten in dunne plakken en leg ze op de bodem van de ovenschaal in 1 laag. Snijd de (zoete) iets voorgekookte aardappels of pastinaken in dunne plakken en leg ze op de tomaten, gevolgd door een laag courgetteplakken. Snijd de uien in ringen. Snijd de paprika’s in smalle reepjes. Meng ui en paprika met de gehakte peterselie en munt en plaats dit in 1 laag op de courgettes. Eindig met nog een laag van plakjes tomaat. Meng de rest van de olijfolie met het citroensap, de zeer fijn gesneden knoflook, zout en peper. Schenk dit over de groente.
Dek de schaal af met een deksel, of met een stukje natgemaakt en verkreukeld stukje bakpapier, Aluminiumfolie gaat ook, maar aluminiumfolie is zwaar milieubelastend, daarom gebruik ik ze liever  niet. Zet 40 minuten in de oven. Verwijder het deksel/bakpapier of de aluminiumfolie en leg stukjes boter op de tomaten. Zet de schaal onafgedekt nog een kwartier tot 20 minuten in de oven. Serveer met wat yoghurt en platbrood. Cottage Cheese erbij in plaats van yoghurt is ook erg lekker.

En omdat je toch wat tijd over hebt terwijl het gerecht in de oven staat, heb je misschien ook nog zin om

Fattet al sabanekh (Spinazie met yoghurt en sesampasta) te maken. (De yoghurtsaus van dit gerecht kun je ook prima gebruiken om samen met de ovenschotel te serveren.

Fattet al sabanekh

  • 500 g spinazie
  • 1-2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen komijn
  • Zeezout en gemalen peper
  • Bosje koriander
  • 1-2 el amandelschaafsel

Yoghurtsaus

  • 500 ml liefst Turkse of Griekse yoghurt
  • 2 teen knoflook
  • 2 el sesampasta
  • Sap van een citroen
  • (grijs) zeezout en zwarte peper

Voor de yoghurtsaus klop je de yoghurt samen de sesampasta, de zeer fijngesneden knoflook en wat peper en zout tot een gladde saus.

Laat de gewassen spinazie in een grote (hapjes)pan of wok slinken. Haal uit de pan, laat even afkoelen en knijp er vervolgens zo veel mogelijk vocht uit.

Snij de ui in ringen en bak in wat olijfolie gedurende 2-3 minuten. Voeg de specerijen toe en ook de spinazie. Zorg dat alles goed gemengd raakt. Voeg zout en peper naar smaak toe en meng tot slot het grof gesneden korianderblad en de amandelen erdoor.

Eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.
Agenda
Zaterdag 28 maart Ledendag, Mirror Centre Amsterdam
Zaterdag 6 juni VegeQ, Centrum Djoj Rotterdam
 
FAQ: Wat vindt de Vegetariërsbond van het eten van insecten en is het eten van insecten vegetarisch?

Insecten zijn dieren en aangezien vegetarisch eten niets van gedode dieren bevat, beschouwen wij het eten van insecten niet als vegetarisch. Wij vinden het ook niet nodig om vlees te vervangen door insecten. De vegetarische keuken biedt namelijk genoeg lekkers om zonder vlees te kunnen eten, zoals vegetarische vleesvervangers, maar ook peulvruchten, bonen, ei en noten.
 
Contact
Vegetariërsbond
Minahassastraat 1
1094 RS Amsterdam

T: 020-3300044
E: info@vegetariers.nl
W: www.vegetariers.nl

Disclaimer: Artikelen en advertenties in deze nieuwsbrief geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. De Vegetariërsbond neemt geen verantwoordelijkheid voor ingezonden mededelingen.



Vind ons leuk op Facebook    Volg ons op Twitter