De toekomst van ons Eiwit

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk

 
Door: Daniël Gerritsen, maatschappelijke profilering en voedingsdeskundige van de Vegetariërsbond
Laatst bewerkt op: 05-01-'23


Vegetarisch en plantaardig eten is de trend die blijft, en vleesconsumptie is niet meer van deze tijd. Zelfs de grootste vleesverwerkers maken vleesvervangers. De smaak en structuur wordt steeds verfijnder.
 
 
over toekomst van dierlijke en plantaardige eiwitten


Ook innovatieve start-ups brengen vlees- en visvervangers uit. De supermarkten zijn er als de kippen bij en breiden er hun schappen voor uit: de consument kocht in 210% keer zo veel vleesvervangers in 2022 ten opzichte van 2017 [1]!
 

Tekort aan lokale productie van grondstoffen voor vleesvervangers 

Met de eiwittransitie zet de Nederlandse overheid in op een verschuiving van consumptie van hoofdzakelijk dierlijke eiwitten naar plantaardige. Een heel goed idee, want het eten van dierlijk eiwit is o.a. erg inefficiënt. Voor de omzetting naar dierlijk eiwit heb je 4 tot 26x zo veel plantaardig eiwit nodig! Vleesopvolgers zijn erg in trek als plantaardige eiwitbron. Op het moment zijn deze bijna allemaal gebaseerd op soja-eiwit. Er zijn wat boeren in Nederland die deze boon telen, maar 70% van de eiwitconsumptie van de EU-landen wordt nog geïmporteerd [2]. 
  

Duurzaamheid probleem bij import van grondstoffen voor vleesvervangers 

Het coronavirus en de wereldwijde klimaatverandering doen ons nog eens kritisch naar globalisering kijken. Een lokale oplossing is nodig voor ons tekort in eiwitproductie, want de huidige situatie is niet duurzaam. Bij Foodvalley zitten ondernemers in eiwit bij elkaar in The Protein Cluster. Daar delen zij hun ontwikkelingen digitaal met elkaar. De Vegetariërsbond was daar natuurlijk ook bij. Tuinbonen (Favabonen), quinoa, algen, schimmels, bladeren van de Moringa-boom of het overgebleven blad van suikerbiet. Zij kunnen de oorsprong zijn van de komende generatie vleesopvolgers. En allemaal voornamelijk vanuit lokale duurzamere productie dan de sojaproductie.
 
Meer lezen over de smaak en prijs van vleesvervangers
 

Plantaardig betekent niet altijd gezonder 

Voor onze gezondheid zijn de ontwikkelingen van vleesopvolgers minder duurzaam. Veel vleesvervangers zijn te zout en consumptie van hoog-bewerkte producten verhoogt de kans op ziekten als kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type-2 en overgewicht. Dat betekent niet dat vlees wél gezond is, want dat kampt met precies dezelfde gezondheidsproblemen.

Om inzicht te krijgen in hoe er minder vlees geconsumeerd kan worden, vergeleek Wageningen Universiteit Research (WUR) de acceptatie van consumenten van verschillende alternatieve eiwitbronnen ten opzichte van vlees. Hieruit blijkt dat consumenten plantaardige eiwitbronnen breder accepteren dan dierlijke alternatieven, zoals insecten of kweekvlees. De peulvruchten komen als beste uit het onderzoek. Redenen waarom consumenten hiervoor kiezen zijn: bekendheid, gezondheid, duurzaamheid en sociale acceptatie [3].


Klik hier om het hele artikel te lezen met meer cijfers


Of lees een van de andere artikelen uit ons Dossier Wereldvoedselverdeling:

Dossier Wereld Voedselverdeling

- Lees het gehele Dossier Wereld Voedselverdeling -
 

Bronnen

[1] https://eenvandaag.avrotros.nl/item/gaan-we-in-2023-dan-echt-minder-vlees-eten-mensen-maken-steeds-vaker-bewuste-keuzes/
[2]  J. Willemsen, “The Protein Cluster” webinar, Foodvalley 22-4-20
[3] www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666320316809