Vleeseters en flexitariërs kiezen vaker voor vegetarisch en zo helpen wij hen daarmee

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk

Teken de petitie voor meer liefde in de zuivelsector en kalfvriendelijkere melk

“41% van de vleeseters overweegt vaker voor een alternatief te kiezen voor vlees. Hierbij zijn smaak en prijs de belangrijkste aspecten” blijkt uit onderzoek over vleesvervangers. 
 
Voor wat betreft de grootste motivatie voor overstappen, de smaak van vleesvervangers, is er de afgelopen jaren veel gebeurt. De smaak is er flink op vooruit gegaan waardoor -samen met de structuur- een hap van een plantaardige of vega-burger een stuk meer is gaan lijken op de smaakbeleving zoals zij dat van vlees kennen.

Bedrijven met veel-belovende namen -zoals Beyond Meat- doen ons geloven dat je nog nooit eerder iets zoals hun product hebt gegeten, net zoals vleesproducten dat doen. Het grote verschil: om deze schijf tussen je broodje te krijgen zijn alleen wat erwten en soja geslacht. Wie wil er nou liever dat er een koe van het leven wordt beroofd om een burger te maken, terwijl diervriendelijke alternatieven qua smaak en structuur tegenwoordig haast niet meer te onderscheiden zijn? Het zit ongetwijfeld nog vaak vooral tussen de oren.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de schade die de vee-industrie heeft op het klimaat, land- , grondstof- en waterverbruik. Afbeelding 1 (bron) hieronder laat zien dat er heel veel land gebruikt wordt voor de vee-industrie wat maar een klein deel van alle calorieën produceert (waarvan ook nog een deel wordt weggegooid!). Zeg nou zelf, vlees heeft hierdoor toch vanzelf al een nare bijsmaak? vleeseters en flexitariers kezen steeds vaker voor vegetarisch en vegetariersbond helpt hen

Overstap-motivator 2: prijs

Een lagere prijs kunnen we vleesvervangers niet geven, maar wat als vlees veel kostbaarder zou worden? Zo’n 26% van alle broeikasgasuitstoot is van de voedselindustrie afkomstig. De vee-industrie zorgt voor meer dan de helft daarvan. Het landgebruik is velen malen groter dan wanneer je plantaardig voedsel zou groeien, de biodiversiteit is een stuk lager, het waterverbruik voor één kilo voedsel is drastisch hoger (lees meer over waterverbruik), dierenziektes kosten antibiotica en kunnen zelfs overslaan op de mens als deze in hoge dichtheid op elkaar zitten. Dat laatste wordt zoönose genoemd (zie volgende afbeelding (bron). Daar heb je misschien de laatste tijd wel vaker van gehoord, gezien het hoogst waarschijnlijk het geval geweest bij de Covid-19 pandemie die we nu mee maken.

flexitariers en vleeseters kiezen vaker voor vegetarische voeding


Alle bovengenoemde problemen zijn op het moment niet in de prijs van dierlijke producten meegenomen. De kosten om ze te herstellen komen uit onze gemeenschappelijke belastingpot. Dat vinden wij niet eerlijk. Daarom pleit de Vegetariërsbond voor een vleestaks waarbij deze ‘verborgen’ kosten in de prijs worden meegenomen. Hoe hoog deze prijs zou moeten zijn heeft de TAPP-coalitie mede namens de Vegetariërsbond door onderzoeksbureau CE Delft laten uitrekenen. Door deze prijsverhoging zullen een hoop vleesvervangers goedkoper worden dan echt vlees. Dat zal vleeseters en flexitariërs het duwtje zal geven die ze zélf aangeven nodig te hebben om vlees vaker te laten liggen.

Lees meer hierover op www.vegetariers.nl/vleestaks
 

Zo helpt de Vegetariërsbond vleeseters en flexitariërs

De bond zet heel wat in om deze consumenten te laten overstappen - en onderbouwt dat ook nog eens met kennis en ervaring. Concreet: 

1.  de LekkerVega 30 Dagen is een gratis challenge waarbij voor de duur van 30 dagen, elke dag 1 recept met tips, voedingswaarde en weetjes naar de deelnemer wordt verstuurd. Het is eigenlijk een non-challenge, zo eenvoudig is het om over te stappen, want de eerste 30% bestaat uit recepten die vleeseters al kennen. Dat loopt via vegetarische recepten door naar 100% plantaardig in de laatste 20% van deze service. Meld je gratis aan.

lekker vega magazine2.  het LekkerVega Magazine geeft vooral veel inspiratie en recepten, vooral alle vleeseters en flexitariërs die het letterlijk in eigen hand willen houden. Voor donateurs gratis, voor 5,45 in de losse verkoop of via een abonnement in de bus. Er is sinds kort ook voor 2,50 een online-versie van elk magazine. 

3.  vegetarische én plantaardige recepten verzamelen wij hier en hier.. waarbij bij de laatste veel kookvideo's bij staan, komend vanuit onze 2 seizoenen 'LekkerVega Kookshow'. 

4.  middels certificering van restaurants middels het LEKKER VEGA Keurmerk, waarbij de waardering afhangt van het aantal vegetarische en plantaardige opties op de menukaart, bieden wij vleeseters en flexitariërs volop de keuze om ook 'uit' vega te eten - al is dat in Corona-tijden natuurlijk meer 'thuis uit eten'.  Bekijk hier de zo'n 100 (begin 2021) vega restaurants verspreid over Nederland.

5.  deelnemende restaurants aan de Vegetarische Restaurantweek (ook een initiatief van de Vegetariërsbond) zorgt al jarenlang voor een extra dimensie om vleeseters en flexitariërs met korting kennis te laten maken met vegetarisch uit eten. 

6.  de achtste editie van de LekkerVega KookboekVerkiezing komt er aan! Ook vleeseters en flexitariërs worden van harte uitgenodigd mee te doen en om zo ook een kans te maken op het winnende kookboek. De finaleronde is van 8-14 maart a.s., waarin ook de Week Zonder Vlees gehouden wordt.

Een volledig andere opzet van het presenteren van informatie rondom het overstappen op een vega voedingswijze, inclusief maaltijdopbouw, bijbehorende producten en de gezondheidsaspecten, volgt in maart a.s.

Dringende vragen, of mis je iets op deze site? Laat het mij weten.. 



Daniël Gerritsen,
onderzoeker en campaigner bij de Vegetariërsbond
en aan de WUR-opgeleid voedingswetenschapper