Dag 7: DessertsBeste [[naam]],Om het kerstdiner extra feestelijk te maken kan je natuurlijk helemaal los gaan op een heerlijk nagerecht. Maar als je daar geen tijd voor hebt kan je ook onderstaande 'Hemelse drie minuten modder' maken. Exclusief in deze nieuwsbrief nog een extra dessert ter inspiratie! |
Nagerecht: Hemelse 3-minuten modder"Een feestelijk dessert, supersnel gemaakt. Pure chocolade, suikervrij, vetvrij, glutenvrij. Eigenlijk meer een bonbon in het groot dan een mousse. Een toetje van mijn Brabantse oma, maar dan 100% plantaardig." Jacinta Bokma, foodinspiratorIngrediëntenVoor 4 personen
BereidingBereidingstijd: minder dan 10 minuten.Breek de chocolade in stukken boven een steelpannetje en smelt op zacht vuur. Zodra de chocolade is gesmolten haal je het pannetje van het vuur. Schil de banaan erboven en voeg de (uitgelekte) cranberries, agavesiroop en vanille-extract toe. Pureer met de staafmixer. Schil de avocado, ontpit en prak hem -terwijl je hem in je hand houdt- met een vork boven het chocolademengsel. Pureer/pulseer het geheel kort tot een romige massa. Schep de mousse in kleine glaasjes of kopjes (bijvoorbeeld espresso) en laat de mousse nog wat opstijven in de koelkast (als je geen geduld hebt even in de vriezer). Decoreer de kopjes naar wens. Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan beide Gourmand World Cookbook Award winnaar Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook en @jacintabokma op Instagram |
Extra nagerecht: Citroen MeringuetaartIngrediënten
Voor 6 personen
Bodem Zoet venkel-wonderdeeg in 1 minuut:
Vulling:
Meringue:
Bereiding
Bereidingstijd: 45 minuten
Bodem Zoet venkel-wonderdeeg:
Dit simpele deeg naar Frans recept is even simpel als snel gemaakt. Als je de boter smelt is het een kwestie van doorroeren met een vork en je hebt in 10 seconden een samenhangende bal!
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vorm een samenhangende bal van alle ingrediënten voor de bodem.
Vulling:
Rasp de citroenen en pers ze uit.
Meng wat water met de maïzena tot een glad papje ontstaat. Doe de rest van het water samen met de citroenrasp, citroensap en de suiker in een pan en breng aan de kook. Roer van het vuur af het maïzena-papje er goed door, zet terug op het vuur en laat nog een minuutje koken. Klop in een kom de dooiers los met een garde en roer de slagroom erdoor. Schenk een klein beetje van de hete vloeistof bij de dooiers en blijf flink kloppen. Ga zo door tot alle warme vloeistof is opgenomen. Laat de curd afkoelen en schenk op de taartbodem. Bak de taart in 25 minuten af op 170 graden en laat afkoelen.
Klop de eiwitten met de mixer in een paar minuten stevig en luchtig. Als het eiwit gaat glanzen kun je beetje bij beetje de suiker toevoegen. Klop nog een halve minuut door en strijk de massa uit over de hele taart of vorm één grote dot. Als je de massa over de hele taart uitstrijkt is het leuk overal piekjes te vormen met de bolle kant van een lepel.
Nu alleen nog het mooie goudbruine, gekarameliseerde kleurtje: schuif de taart ongeveer 10 minuten in de oven op 180 graden, tot de massa begint te kleuren. Als je een steviger meringue wilt, laat de taart dan wat langer in de oven op een lagere temperatuur. Houd dit in de gaten. |