Diervriendelijke kerst

Voor de smaak

Kerst staat vaak in het teken van traditie. Elke kerst komen dezelfde gerechten op tafel, bijvoorbeeld een rollade of wild. Het kan zoveel lekkerder en verrassender: Met een heerlijk vegetarisch kerstdiner. Met groentes, peulvruchten en noten is eindeloos te variëren. Maak bijvoorbeeld eens een preitaart of een seitanstoverij. Je kan ook nieuwe vruchten ontdekken, zoals kumquat. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij hebben alvast een heerlijk kerstmenu voor je gemaakt. Nog meer inspiratie? Kijk eens bij onze recepten.
 

Voor de dieren

Tijdens kerst staan we stil bij de vrede in de wereld. Voor veel dieren is het echter geen vrede. Dagelijks gaan er miljoenen dieren naar slachthuizen en worden ze “vervangen” door weer miljoenen andere. Deze dieren leven zeer kort en hebben vaak een vreselijk leven. De meeste kip, bijvoorbeeld, zakt na 6 weken bijna door zijn poten, de meeste varkens liggen ingeklemd tussen ijzeren stangen en veel koeien voelen nooit de buitenlucht. In de gedachte van vrede op aarde ligt het dan ook voor de hand om met kerst geen dieren te eten, want de megastallen van nu, lijken in niets op de stal die tijdens kerst centraal staat.

Lees meer
 

Voor mensen met minder eten

Bij de kerstgedachte hoort, denken aan mensen die het minder hebben. Er heerst nog altijd een voedseltekort en met de toenemende welvaart in China en India zal dit nog meer toenemen. Dit terwijl er ook bij dit probleem een simpele manier is om te zorgen dat dit tekort verdwijnt of in ieder geval afneemt: Het eten van minder vlees. Voor de productie van vlees is vele malen meer land en water nodig dan voor de productie van vegetarische alternatieven. Dit komt vooral omdat bijvoorbeeld een koe niet al het voedsel dat hij eet omzet in vlees. Hij heeft ook energie nodig om te kunnen blijven leven. Denk daarom tijdens kerst aan mensen in landen waar het kerstdiner kariger is. Als je vegetarisch eet zorg je dat er ook nog wat voor anderen is.

Lees meer
 

Voor het milieu

In ruim 2.000 jaar is de wereld erg veranderd. De laatste 50 jaar is de aarde opgewarmd door de uitstoot van broeikasgassen en zijn regenwouden gekapt om veevoer te kunnen verbouwen. Daarnaast wordt er voor de productie van vlees veel water gebruikt, terwijl er een tekort is aan zoet water. Bijvoorbeeld voor de productie van elke kilo rundvlees 15.000 liter water wordt gebruikt (voor bijvoorbeeld soja is dat 2.500 liter). Als je één dag per week vegetarisch eet, levert dat een evengrote energiebesparing op als dat je 25% minder electriciteit gebruikt. Maak er dus een milieuvriendelijke kerst van. Eet vegetarisch!

Lees meer