Asperges met Hollandaise saus

Asperges zijn heel gezond door hun vochtafdrijvende eigenschappen – en daardoor goed voor je lever en nieren: en dat maakt ze nog lekkerder!

Ingrediënten

Voor 5 personen

  • 1 kg witte asperges
  • peper, zout
Hollandaise saus
  • 250 g boter
  • 4 eigelen
  • wat citroensap
  • zout en peper

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Houd een asperge bij het kopje vast en schil met een dunschiller naar beneden. Doe dit heel secuur, strookje voor strookje, sla niets over. Het is vervelend om bij het eten draden tegen te komen. Breek van de asperge de onderkant af. Asperges breken precies daar waar het uitgedroogde deel ophoudt en de lekker sappige stengel begint. Je gooit zo dus nooit te veel of te weinig weg.
Kook hierna de asperges in water (evt. samen met de schillen en de afgesneden kontjes) met een snufje zout erbij, ongeveer 7 - 10 minuten, totdat ze beetgaar zijn. Dit hangt van de dikte van de asperges af. (Je kunt het aspergevocht bewaren om er de volgende dag aspergesoep van te koken).

Smelt voor de Hollandaise saus de boter op laag vuur.
Zoek een pan waar een vuurvaste kom inpast en doe in deze pan een flinke laag water, maar zorg ervoor dat als de kom boven de pan hangt, deze het water niet raakt. Haal de kom nog weer even van de pan af en breng het water in de pan aan de kook.
Splits de eieren en klop de eidooiers met wat citroensap (1-2 eetlepels) los in je vuurvaste kom (het eiwit wordt niet gebruikt). Hang de kom in de pan. Klop ca. 5 min. met een garde tot een dikke, bleke saus ontstaat. De saus is goed als het als een lint aan de garde blijft hangen. De temperatuur is dan ca. 65 graden Celsius. Haal de kom uit de pan, als je dat niet doet, gaat de saus schiften. Je kunt dan proberen om wat koud water toe te voegen en flink te kloppen (je verlaagt dan de temperatuur weer als het ware). Soms is dit de redding voor dit zalige sausje. Soms is het te laat ;(
Neem de kom dus van de pan en roer de gesmolten boter er druppelsgewijs (!) door. Blijf kloppen. Breng de hollandaisesaus verder op smaak met peper, zout en een misschien nog een beetje extra citroensap.

Belangrijk: de saus niet over hete asperges of aardappels gieten – dan kan de saus namelijk alsnog in de schift schieten en weer vloeibaar worden. Je giet dus een beetje saus naast je aardappelen en asperges. MMM zo lekker!
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. http://www.kok-aan-huis.com/

Kijk ook eens naar

Word donateur en ontvang het Lekker Vega kookpakket

Wordt donateur en ontvang het Lekker Vega kookpakket bestaande uit een prachtig biokatoenen kookschort, de startersbrochure TastToe! én "Vegatopia, het kookboek" én gratis 4x per jaar ons magazine Lekker Vega twv. 16 euro.

Makkelijk én lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!