Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Kerala pompoencurry met kaneelrijst en raita met rode biet

Een pompoenrecept uit India, waar vegetarisch koken al duizenden jaren door de hoogste klasse als voedingsleer is ingesteld. Wist je dat in India ca. 40% van de bevolking vegetarisch leeft?

Ingrediënten

Voor 4 personen

Pompoencurry:
  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui
  • 5 cm gemberwortel
  • 3 teen knoflook
  • ½ tl komijn gemalen
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl chilipoeder
  • 450 g flespompoen
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 tl mosterdzaad
  • 2 chilipepers
  • 8  kerrieblaadjes
  • 200 ml yoghurt

Raita met rode biet:
  • 125 ml yoghurt
  • ½  tl zout
  • ½ tl suiker
  • snuf komijn gemalen
  • 2  bietjes, gekookt
  • 2 el muntblaadjes

Kaneelriist:
  • 320 g rijst
  • 2 kaneelstokjes
  • Zout naar smaak

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minuten

Verhit de helft van de olie in een braadpan met dikke bodem en smoor de ui op een laag vuur in 8-10 minuten glazig. Pureer intussen de gember en knoflook. Smoor deze puree 2-3 minuten mee. Voeg komijnzaad, geelwortel en chili toe en smoor nog 1 minuut. Schep de in grove brokken gesneden pompoen erdoor, giet de kokosmelk erop en stoof het geheel gedurende ca. 15 minuten. (Voorkom dat de massa hevig begint te borrelen, want dan kookt de pompoen misschien stuk.)

Doe voor de raita de yoghurt in een schaal, voeg zout, suiker en komijn toe en roer de biet en de munt erdoor.
Verhit een kleine koekenpan met de resterende olie, bak hier het mosterdzaad, de chilipepers en kerrieblaadjes 30 seconde tot de zaadjes opspringen. Doe dit met de yoghurt bij de pompoencurry en verwarm alles nog 2 minuten.

Breng voor de rijst een zeer ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg zout, kaneelstokjes en rijst toe en laat alles koken tot de aangegeven tijd die op de verpakking vermeld staat. Giet af en doe de rijst terug in de pan. Leg een schone theedoek tussen pan en deksel en laat de rijst nog wat nastomen – op deze manier heb je heerlijk rulle rijst.
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. http://www.kok-aan-huis.com/

Kijk ook eens naar

Help mee en ontvang Gratis Kookboek + Tijdschrift boordevol Recepten + Korting!

Ons vernieuwde magazine Lekker.Vegetarisch heeft nu nóg meer recepten, Help Mee en ontvang gratis een prachtig kookboek t.w.v. 22,95, 4 x per jaar Lekker.Vegetarisch, 10 % korting op restaurants, een gratis voedingsscan en nog veel meer!

Makkelijk en Lekker: 30 dagen vega inspiratie

Wil je vaker vegetarisch eten of misschien wel altijd? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie!