Verkiezingen, voeding en vega: dit vinden de politieke partijen er van


Morgen, op woensdag 22 november vinden de verkiezingen plaats. Alle politieke partijen hebben verschillende standpunten en meningen als het aankomt op de voedingsindustrie. 

Wat zeggen de grootste politieke partijen in hun verkiezingsprogramma over voeding? In dit artikel de belangrijkste standpunten van VVD, CDA, D66, SGP, Groenlinks & PvdA, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, PVV, BBB, Volt, NSC en het Forum voor Democratie.

dit zeggen de politieke partijen over voeding in hun verkiezingsprogramma's voor de Tweede Kamer verkiezingen woensdag 22 november 2023

 

BBB over voeding

Deze partij staat erop dat de vee-industrie niet hoeft te krimpen en dat de huidige hoeveelheid grond voor voedselproductie behouden kan blijven, inclusief de visserij in Nederlandse wateren. Ze zijn tegen een verplichting voor biologisch landgebruik, in tegenstelling tot het voorstel van de EU. De partij pleit voor 'politiek neutrale' educatie over voedsel en wil de btw op groente en fruit verlagen naar 0%. 
Download het verkiezingsprogramma
 

CDA over voeding

Ook deze partij wil boeren geldelijk blijven helpen door het "ontwikkel- en saneringsfonds" weer te reactiveren. Ook moeten waardevolle landbouwgronden exclusief te gebruiken zijn voor de land- en tuinbouwsector.
Het CDA wil gezond voedsel goedkoper maken, en ongezond voedsel prijziger, en denkt voor het laatste aan een suikertaks.
Download het partijprogramma

 

ChristenUnie over voeding

Deze partij beoogt gezonde voeding te bevorderen door de btw op groente en fruit naar 0% te verlagen, een suikertaks in te voeren en reclames gericht op kinderen alleen toe te staan als ze binnen de Schijf van Vijf vallen. Daarnaast willen ze belasting op vlees en zuivel invoeren waarbij de werkelijke prijs centraal staat. De CU streeft naar nieuwe initiatieven om de eiwittransitie te versnellen en pleiten voor meer toezicht op dierenwelzijn.
Naar het verkiezingsprogramma


D66 over voeding

Deze partij vindt dat er voor EU-landen uniforme wetgeving moet komen voor vermindering van zout-, suiker- en vetten in voeding. Dat vindt men ook als het gaat om veevoer - dat mag niet meer bestaan uit voedsel geschikt voor menselijke consumptie. De partij denkt aan voedselrestanten en insecten.
In 2030 zou tenminste een kwart van de landbouw biologisch moeten zijn, is een verbod op kiloknallers nodig en moet kweekvlees zo spoedig mogelijk standaard in de supermarktschappen liggen.
Download het partijprogramma
 

FvD over voeding

Deze partij zegt in feite: 'Laat mensen lekker zelf kiezen wat ze eten, geen gedoe met verboden op ongezonde snacks. We zijn ook geen fan van die eiwittransitie. En kom op, vegaburgers moeten niet 'verwarrend' zijn, ze zijn gewoon lekker! In de landbouw willen we boeren aanmoedigen om lekker grondgebonden bezig te zijn, en niemand wordt gedwongen van z'n land afgetrapt. En laten we onze kids wat bijbrengen over waar hun eten vandaan komt. Oh, en dierenmishandeling? Strenger straffen, zeker weten!'
 

GroenLinks/PvdA over voeding

Deze partijen willen dat er in supermarkten meer biologische producten verkocht worden en zijn ook van plan om cellulaire landbouw, zoals precisiefermentatie en kweekvlees, te bevorderen. Verder vinden zij dat er op Europees niveau strenger gecontroleerd moet worden op voedsel dat genetisch gemodificeerd is.
Download het partijprogramma
 

NSC over voeding

De partij van Pieter Omzigt wil gezonde voeding bevorderen door reclames voor ongezond eten te verbieden en gezonde voeding relatief betaalbaarder te maken, bijvoorbeeld door een suikertaks in te voeren. In de landbouw streven ze naar duurzame productie voor een eerlijke prijs.  Wat betreft dierenwelzijn pleit de partij voor scherpere eisen. 
Download het verkiezingsprogramma
 

SGP over voeding

De conservatieven streven naar een werkbaar toekomstperspectief voor boeren en tuinders, met focus op een 'ecologisch en economisch verdienmodel'. Prioriteiten zijn verduurzaming, verminderen van milieuverliezen, vergroten van biodiversiteit, en minder afhankelijkheid van kunstmest en soja. De partij pleit voor samenwerking, eerlijke prijzen, gebiedsgerichte aanpak en innovaties in precisielandbouw.  
Naar het verkiezingsprogramma
 

SP over voeding

De Socialistische Partij heeft als doel de prijzen van voedingsmiddelen te verlagen door de btw volledig te schrappen en afspraken te maken met supermarkten om de prijzen van basisproducten laag te houden. Ze pleiten voor strengere controle op producenten van ongezonde producten, zoals suiker-, vet- en tabaksbedrijven.
Verder staat bevordering van de overgang van intensieve naar biologische landbouw op de agenda en streeft de SP naar gegarandeerd dierenwelzijn. 
Download het verkiezingsprogramma
 

Partij van de Dieren over voeding

De partij van Esther Ouwehand benadrukt de noodzaak van meer aandacht voor dierenwelzijn en willen de werkelijke kosten van dierlijke producten in de prijzen doorberekenen. Om gezond eten te stimuleren, pleit de partij voor een suikertaks, de afschaffing van btw op groente, fruit en andere plantaardige producten. Daarnaast willen ze geen reclame voor ongezonde producten toestaan.
Download het verkiezingsprogramma 
 

PVV over voeding

Deze partij pleit voor het verlagen van de btw op boodschappen naar 0% en is fel tegenstander van suiker- en vleestaksen. De partij benadrukt dat boeren een eerlijke prijs moeten ontvangen en wil nationale producten promoten met een keurmerk.
Download het partijprogramma
 

Volt over voeding

Volt streeft ernaar dat in 2030 30% van de landbouw biologisch is. Ze pleiten voor grondgebonden veehouderijen, verbod op megastallen, en meer innovatie in precisielandbouw. Om voedselverspilling te verminderen, willen ze supermarkten verplichten om niet-perfecte producten niet meteen af te keuren. Supermarktaanbiedingen op vlees moeten verboden worden, en de productie van kweekvlees en plantaardige producten moet worden bevorderd.
Daarnaast wil de partij een algemeen btw-tarief van 15% op alle producten invoeren.
Download het verkiezingsprogramma
 

VVD over voeding

Deze partij zegt een eerlijke prijs voor de boer te willen en daarmee de ondernemende agrariër te belonen voor zijn/haar/x inspanningen. Ook de macht binnen de hele keten zou bij boeren moeten komen te liggen. Intensieve veehouderijen mogen blijven mits het dierenwelzijn verbetert, vindt de partij (Is dat wel mogelijk? - red.). Slachthuizen moeten meer onder het vergrootglas komen en dierenmishandeling moet stevig worden aangepakt.  
Download het partijprogramma 



Bron: VMT (inloggen als abonnee)






 
vrijdag 17 november 2023

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk