Groente op de vega-BBQ

Snijd de groente in niet al te grote stukken of dunne plakken. Dit is belangrijk om de groente op de barbecue goed gaar te kunnen krijgen. Wees royaal met olie, wrijf het barbecuerooster ermee in (voor je hem aansteekt natuurlijk) en zet een kommetje olie klaar voor tijdens het grillen. Smeer met een kwastje of de bolle kant van een lepel de te grillen burgers en spiezen in voor je ze op de barbecue legt. Zo voorkom je dat je vegalekkers in het rooster blijft plakken.

Blokjes groente kun je aan een spies rijgen om ze makkelijk op de barbecue te kunnen leggen en ze te kunnen draaien. Leg -voor je de groente gaat spiezen- de stokjes enkele uren in koud water, zo voorkom je dat de stokjes tijdens het spiezen gaan splinteren en zullen ze niet zo snel op de barbecue verbranden.

Dunne plakken van bijvoorbeeld courgette, kun je ook in een 'golf' aan een spies maken, eventueel met andere groente er tussendoor. Ook kan je een klemrooster gebruiken. Daarmee kun je eenvoudig wat grotere stukken groente grillen en een flinke hoeveelheid groente in één keer omdraaien.

En last but not least kan je natuurlijk ook aluminiumfolie gebruiken, bijvoorbeeld om tussen de hete kolen aardappels te poffen. Prik wel regelmatig even om te zien of ze al gaar zijn en haal ze er tijdig uit. Snijd de aardappel vervolgens open en vul hem met een kruiden-roomkaas of een lekkere saus naar keuze.

Kijk op VegeQ voor meer vegetarische kooktips.

Je kunt 16 september natuurlijk ook naar de VegeQ 2017 gaan- dé vegetarische barbecue van Nederland!

Word donateur en krijg het boek De Hippe Vegetariër

Om projecten zoals de vegetarische picknicks, de 'Smaaktour' en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang het boek De Hippe Vegetariër, finalist voor Lekkerste Vegetarische Kookboek 2016, t.w.v. 22,50 euro.
 




 

Grootste Vega Picknick - 23 juli Den Haag!

Een gezellig muziekje op de achtergrond, voor je een kleedje met veggie lekkers en natuurlijk het zonnetje dat voluit schijnt. Dat is de Grootste Vega-Picknick van Nederland. Vorig jaar hebben we 4 gezellige en succesvolle kleine picknicks georganiseerd. Dit jaar pakken we het iets groter aan op de plek waar het allemaal begon: Met 1 grote picknick voor ruim 200 mensen in het Zuiderpark in Den Haag. Het enige wat jij hoeft te doen om erbij te zijn is op zondag 23 juli met €2,50 naar het park te komen. Als jij voor de gezelligheid zorgt, dan zorgen wij voor de rest!

Wat: Grootste Vegapicknick Den Haag
Wanneer: Zondag 23 juli
Waar: Zuiderpark Den Haag
Kosten: €2,50 voor een goed gevuld picknickkleedje

Lees meer

#IkEetVegetarischOmdat

De video op Twitter wordt geladenWe laten online zien hoeveel mensen vegetarisch eten en welke redenen er zijn om voor vegetarisch te kiezen. Op 23 mei zijn we begonnen met de hashtag #IkEetVegetarischOmdat

Op Facebook en Twitter delen we waarom we vegetarisch eten, het liefst met een filmpje.
 

Jullie kunnen ook meedoen!
 

  1. Maak een kort (5-15 seconde) van jezelf en begin met "Ik eet vegetarisch omdat" gevolgd door de reden waarom je vegetarisch eet.
     
  2. Twitter mee als je een Twitteraccount hebt en gebruik de hashtag #IkEetVegetarischOmdat op je sociale media accounts.

Nieuwe Producten met het Vegetarisch Productkeurmerk

Zoete Aardappelsoep van Struik.

Deze soep bevat -net als de andere Soep in Fles varianten- minimaal 50% groenten, waaronder zoete aardappel, ui, wortel en knolselderij. Goed voor elke trek. Als tussendoortje of als lunch. En zowel koud als warm erg lekker. Probeer ‘m nu!
Tip: geef je eigen twist aan de soep door de tip(s) op de verpakking te volgen.

 
Van Blik heeft producen waarmee je smakelijk en gezond uit blik kan eten. Ideaal dus als je weinig tijd hebt, maar wel een gezonde keuze wilt maken. De Vegetarische Curry Madras is een veganistische maaltijd voor 1 of 2 personen met onder andere paprika, kikkererwten, tomaten en kokosmelk. Deze curry ligt vanaf 14 juni bij de Albert Heijn.


Met de Couscous & bonen burger of de Rijst & bonen burger krijg je een doe-het-zelf pakket, waarmee je zelf je eigen burgers kan maken.




Honderden producten  dragen het V-label dat de Vegetariërsbond namens de European Vegetarian Union toekent.


 

Is dit product vegetarisch?

Zeker weten dat een product vegetarisch is?
In 5 stappen leggen we je uit hoe je dit  kunt checken.
Kijk naar ons youTube filmpje!

Kijk hier naar al onze filmpjes en abonneer je op ons YouTube kanaal!

Medewerkers stellen zich voor: Anne

Anne maakt posts voor op Facebook en Twitter, zodat onze volgers weten wat we doen en waar we op dit moment aan werken. Verder maakt ze teksten voor op de website of in de nieuwsbrief.
 
"Ik vind het supertof dat de Vegetariërsbond zoveel mensen kennis laat maken met lekker vegetarisch eten. Dat ik daar op mijn manier een steentje aan bij kan dragen vind ik heel fijn. Het samenwerken en gezellig samen lekker vegetarisch lunchen met fijne collega’s is ook een pluspunt! :-)"

Wil jij onze nieuwe (onbetaalde) collega worden, je inzetten voor de Vegetariersbond en gezellig samen lunchen met Anne? Kijk dan op onze vacature pagina en help mee!

Recept: Rabarbersoep met linzen en crème fraîche geserveerd met  Syrisch Flatbread

Mijmerend over eten met mijn Syrische vrienden hoorde ik dat zij rabarber uitsluitend in hartige gerechten gebruiken. Dat leek me wel wat, want rabarber is ontzettend gezond, maar al die zoetigheid die wij erbij stoppen voor jam en toetjes, is dat weer niet. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt – hoe kook je nou iets hartigs met rabarber?

Enkele dagen geleden, de zon scheen zo mooi, haalde ik de buitenkeuken van zolder en kookte ik in de tuin bij vrienden een heerlijke soep van Rabarber en linzen.
Daarbij bakte ik op hun campingstelletje en een oude omgekeerde koekenpan wat flatbread. Het recept komt natuurlijk ook uit Syrië.
 

Rabarbersoep met linzen en crème fraîche

 

  • 200 g linzen (kleine bruine)
  • 200 g uien
  • 200 g rabarber
  • 100 g winterwortel
  • 100 g bleekselderij
  • beetje olie of boter
  • 5 g peterselie
  • 1 l water
  • peper en zout naar smaak
  • dille
  • crème fraîche
Om te beginnen zet je de gewassen kleine bruine linzen in een kom of pan met flink wat heet water weg. Het liefst doe je dit al een paar uur van te voren. Door het weken geef je de linzen niet alleen een soort voorgaring, maar neutraliseer je ook het fytinezuur, waardoor het lichaam de voedingsstoffen uit de linzen beter op kan nemen. De linzen worden dus sneller gaar en lichter verteerbaar.

Snijd de uien in kleine blokjes of stukjes en bak ze in een soeppan met dikke bodem in wat olie of boter zacht en goudgeel. Voeg de fijngesneden wortel toe en laat ze even meebakken. Snijd de bleekselderij fijn en voeg deze toe. Schil de rabarber en bak mee. Blus het geheel af met 1 liter water en voeg daarna de geweekte linzen toe. Laat de soep een half uur of langer koken (de kooktijd hangt af van de linzen. Relatief jonge linzen garen sneller dan linzen die al een poosje in de winkel of in je kast hebben gelegen).

Snijd peterselie en dille fijn.

Schep de soep in kommetjes, garneer met een eetlepel crème fraîche en strooi er tot slot wat fijngesneden peterselie en dille overheen.

P.S. toevoeging van de gastheer: mocht je nog een halve rode paprika hebben liggen of wat lekkere zwarte kalamata olijven, doe die dan ook in de soep (lekker laten meegaren). Restjes pastinaak, knolselderij of spinazie kunnen ook een prima toevoeging zijn.

 

Syrisch Flatbread

 

  • 350 g bloem
  • 1 el gist
  • 1 el olijfolie
  • 1,5 tl zout
  • 1 tl suiker
Neem een ruime kom en doe hier de bloem samen met de gist en de suiker in. Roer dit door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en doe daar het zout, de olie en het water in. Roer vanuit het midden tot een soepel deeg. Ga over tot kneden als het deeg te stevig wordt om nog te roeren. Kneed 5 minuten tot er een soepel deeg ontstaat. Voeg eventueel nog wat water toe als dit nodig is. Het deeg mag net niet plakken. Doe het deeg in de ruime kom, die je al eerder gebruikte om het deeg te maken, onder wat keukenfolie of een vochtige theedoek en zet het weg. Laat het deeg in volume verdubbelen. Hoe lang dit duurt hangt van de omgevingstemperatuur af. Soms -vooral in de winter-  zet ik mijn kom met deeg in een teiltje met warm water of in mijn oven die ik op 45 graden zet. Dat helpt het deeg om te rijzen.

Kneed het deeg nog weer even door en scheur er bolletjes af, iets kleiner dan een tennisbal. Maak mooie ronde balletjes, dit vergemakkelijkt straks het uitrollen. Laat de bolletjes op wat bakpapier onder een vochtige theedoek of keukenfolie opnieuw ongeveer een uur rijzen.

 

Zet een koekenpan ondersteboven op je gasstel en laat de koekenpan goed heet worden. Strooi een beetje bloem op je tafel of aanrechtblad, neem 1 bolletje deeg en rol het uit tot een 2 mm dikke plak. Probeer de plak zo rond mogelijk te maken.

Leg deze op de omgekeerde hete koekenpan (hier heb ik geen foto van, maar alleen een foto van een tijd geleden toen we de broden nog in het asielzoekerscentrum hebben gebakken.

Afhankelijk van hoe heet je pan is, ontstaan na 2 -5 minuten blaasjes in het deeg. Keer het brood dan om en bak nog even.

 

Het brood dat klaar is kun je het beste onder een theedoek laten uitdampen. Het blijft zo lekker soepel en smeeuig. Maar knapperig gebakken is het ook lekker. Het lekkerst is het om dit brood zo vers mogelijk te eten!

Eet smakelijk!


Veel kookplezier en eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Voor meer lekkere recepten, kijk op onze site.