Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Dag 5: Hoofdgerecht en bonus bijgerecht

Beste [[naam]],

Het hoofdgerecht van het kerstdiner vraagt natuurlijk het meeste aandacht, hieronder geven we je een eerste smakelijke optie. De komende tijd zullen we hier nog meer suggesties voor doen. Bij het hoofdgerecht horen vaak ook bijgerechtjes, al is het maar wat salade of broodjes. Ook daarin voorzien we je graag van wat inspiratie. En zoals onze verkiezing al doet vermoeden, je kunt heel goed groente centraal stellen!

Hoofdgerecht: Easy feest pastei met pruimen, kastanje en noten

Foodinspirator en auteur Jacinta Bokma: "Ik bedacht deze feestpastei voor kerst, een topper en inmiddels een traditie."
 

Ingrediënten

Voor 6 personen
  • 125 g roomboter
  • 150 ml water
  • 2 takjes rozemarijn
  • 325 g zelfrijzend bakmeel (Jacinta gebruikt volkoren speltmeel)
  • snuf zout
  • 1 ui
  • 3 bosuitjes
  • 2 el olijfolie en 2 el boter
  • 7 takjes verse tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g gemengde paddenstoelen (of kastanjechampignons)
  • 200 g voorgekookte, vacuüm verpakte kastanjes
  • 8-10 ontpitte gedroogde en gewelde pruimen
  • 150 g gemengde noten (geen pinda’s)
  • 2 eieren
  • 100 ml slagroom, zout, peper en nog paar takjes tijm
     

Bereiding

Bereidingstijd: 30 minuten.

Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Smelt in een steelpannetje de boter, knip de rozemarijn erbij, voeg het water toe en giet de massa bij het meel met zout. Roer met een vork even snel door; er vormt zich direct een mooie bal. Zet het deeg in de vriezer.

Pel en snipper de ui en fruit in de wok of hapjespan. Snijd de bosui in ringen en voeg deze ook toe, samen met de tijm (rits de blaadjes) en knoflook uit de knijper: laat lekker fruiten.

Snijd de paddenstoelen in niet te dunne plakken en fruit ze al omscheppend op wat hoger vuur een paar minuten mee. Knijp de gekookte kastanjes tussen je handen doormidden en roer ze samen met de pruimen en noten bij het paddenstoelenmengsel. Bak ze nog even mee. Zet de pan even weg, haal het deeg uit de vriezer en rol het tot een rechte lap. Klop de eieren los met nog wat verse tijmblaadjes, knoflook uit de knijper en breng op smaak met zout en peper. Roer door het noten-paddenstoelenmengsel. Leg eenpersoons ovenvaste schaaltjes of ramequins op het deeg en snijd met een mes ruim uit zodat je het deeg straks over de rand kunt plakken. Schep in elk schaaltje een opscheplepel van de vulling en dek af met een lap deeg. Bak de pasteitjes gaar en goudbruin in 30 minuten.

Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan
beide Gourmand World Cookbook Award winnaar.


Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram

Bijgerecht: Rode kool met kumq…wat?

Kumquats zijn kleine Chinese mini-sinaasappeltjes die de maaltijd een leuke uitstraling geven. Je vindt ze in de toko. Moch je ze niet kunnen vinden, kun je ze altijd nog vervangen door normale sinaasappels.


Ingrediënten

Voor 6 personen
  • 1,2 kg rode kool
  • 2 uien
  • 2 tl groentebouillonpoeder
  • 150 g kumquats
  • 8-10 kruidnagels
  • 20 g margarine
  • 100 g sinaasappelmarmelade
  • 3-4 el citroensap
  • zout
     

Bereiding


Bereidingstijd tot 90 minuten.
Was de rode kool, snijd hem in kwarten en snijd of rasp hem daarna in fijne reepjes.
Pel de uien en snijd ze in blokjes. Roer het groentebouillonpoeder door 250 ml kokend water.
Spoel twee kumquats af met heet water en steek de kruidnagels in de kumquats.
Verhit de margarine en smoor de rode kool en uien kort. Blus het af met de groentebouillon en voeg de kumquats met kruidnagel toe.

Laat de rode kool afgedekt op matig vuur ca. 45 minuten garen, roer af en toe.
Leg de resterende kumquats in kokend water. Giet ze na ongeveer drie minuten af en snijd de vruchten in schrijfjes. Meng de sinaasappelmarmelade door de rodekool en breng het op smaak met citroensap en zout.

Garneren het gerecht met de kumquatschijfjes.
 

Adventsmail gemist?

Heb je een adventsmail gemist? Lees alsnog de adventsmail van dag 1, dag 2, dag 3 of dag 4.