Dit zijn de meest vegan-friendly steden van Nederland

 
Bewuste keuzes maken, voor dier, mens en de Aarde. Uiteraard. Voor veel vleeseters is dat nog niet een vanzelfsprekendheid. Terwijl zij qua smaak toch niets hoeven in te leveren. Nog nooit was er zoveel keuze als het gaat om vega(n) food, als dit jaar. Ook buiten de deur! Dit zijn volgens recent onderzoek, zie onderaan dit artikel, 'de meest vegan-friendy steden' van Nederland. 

Leiden, de Kathedraal; foto: Pexels.com - Michal Knotek
 

Voor vegetariërs en vegans: Leiden - 12,6 restaurants per 15.000 inwoners  

Waar Leiden in 2020 nog op de derde plek stond verovert het nu de eerste plaats! Goud gaat naar Leiden, waar veel vegan-friendly opties te scoren zijn. Anders dan de naam doet vermoeden, staat het Slachthuis nog steeds voor je klaar met hun heerlijke vegan gerechten. Ook een workshop vegan taarten bakken is een optie! Vegan gerechten zoals de Pulled Jackfruit Burger bestel je bij Aloha, een enorm uitgebreide kaart met vegan en vega gerechten. Smikkelen maar!
 

Voor vegetariërs en vegans: Utrecht - 9 restaurants per 15.000 inwoners      

Ook de gezellige studentenstad Utrecht blijft niet achter en schiet dit jaar van plek vier naar twee. Hier in de stad schotelen vele restaurants heerlijke vegan en veggie gerechten voor. Waar je in 2020 nog maar 7 vegan restaurants kon vinden, zijn het er nu al 20! Broei is sinds mei dit jaar omgedoopt tot 100% vegan, reserveren dan maar. Ook de gezellige vibes van WAKU WAKU wil je niet missen, je kan er een geheel drie gangen menu bestellen tot in de puntjes verzorgd.

  

Voor vegetariërs en vegans: Amsterdam - 8,4 restaurants per 15.000 inwoners

Amsterdam blijft weer verbazen, met een indrukwekkend aanbod van 71 vegan restaurants. In 2020 waren dit er nog maar 47. Misschien ken je Rainbowls al? Dit is een echt feestje in je bowl, wat confetti in het leven kan nooit kwaad toch?! Of heb je trek in een heerlijke vegetarische gyros? Dan moet je echt even langs Vleesch noch Visch fietsen. Iets te vieren? Haal je vegan-taart dan bij Willem-pie bakery, om je vingers bij af te likken.

  

Voor vegetariërs en vegans: Groningen - 8,4 restaurants per 15.000 inwoners

Naast het beklimmen van de Martinitoren aan de Grote markt kan je in Groningen bij 131 vegan-vriendelijke restaurants terecht. We tellen nu 100 meer opties dan in 2020, wat een mega vooruitgang is! Fine dining bij Achterwerk of heerlijk dineren bij De herbivor met heerlijke traktaties voor alle vegan-lovers.
 

Voor vegetariërs en vegans: Maastricht - 8,3 restaurants per 15.000 inwoners

Ook in Maastricht zit het wel snor als je op zoek bent naar vegan-friendly opties. Er zijn weinig restaurants die puur vegan zijn, maar enorm veel restaurants die vegan-opties aanbieden! Breng een bezoekje aan de vegetarische restaurants Pleur of Levantini.
 

Voor vegetariërs en vegans: Nijmegen - 5,4 restaurants per 15.000 inwoners

De oudste stad van Nederland gaat ook met de tijd mee en biedt een assortiment vegan opties. Je kan weer genieten van de leuke inrichting bij TATI Nijmegen, probeer een broodje vegan kerriekroket of een broodje sticky tempeh. Veggie Galore mag je ook niet overslaan.
 
Den Haag: 5,2 restaurants per 15.000 inwoners 
Eindhoven: 5 restaurants per 15.000 inwoners   
Dordrecht: 4,5  restaurants per 15.000 inwoners
Zwolle: 4,2  restaurants per 15.000 inwoners       
 

Onderzoek

De gegevens zijn door Holidu verzameld in oktober 2022 via Happy Cow, een community die reizigers helpt bij het vinden van plant-based, vegetarisch, maar vooral veganistische voeding. Om de top tien te bepalen, werden het aantal veganistische restaurants, het aantal vegetarische restaurants en ook de restaurants met vegan opties afgewogen tegen het aantal inwoners van de 24 grootste steden in Nederland, met meer dan 100.000 inwoners. 

 
 

500 Restaurants met LekkerVega Keurmerk

Gelukkig is er nog veel meer ontdekken in Nederland. In 2020 startten wij met het zichtbaar maken van restaurants met een bovengemiddeld aanbod aan vegetarisch en plantaardig op de menukaart. 
Al bijna 500 restaurants, van Alkmaar tot en met Maastricht en van Middelburg tot en met Groningen, hebben zich inmiddels bij het Keurmerk kunnen aansluiten. 
Ga naar LekkerVega.nl en kijk welke restaurants er in jouw stad of regio zitten.  

 
vrijdag 4 november 2022

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk