Europees Parlement: namen als veggieburger en sojaworst blijven in de schappen

Het Europees Parlement is er uit: in Brussel werd vandaag tégen de voorstellen gestemd om productbenamingen voor vegetarische en veganistische producten die op het 'vlees-alternatief' lijken, af te schaffen. En dat is heel goed nieuws voor deze relatief nieuwe sector als ook voor de consument - al heeft de laatste namen als 'veggieburger' en 'sojaworst' nimmer verwarrend gevonden. De 'burgerban' is van de baan. 

De SGP en de twee CDA'ers Lenaers en Berendsen stemden helaas vóór. De CDA'ers Lange en Manders stemden juist tegen de ban, net als vele partijen. CDA'er Annie Schreier-Pierik, die in de periode voorafgaand aan de stemming ook fel voor de 'burgerban' was ("Vlees is vlees. Zuivel is zuivel."), onthield zich verrassend van stemming.

Een transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon is nodig om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het verlies aan biodiversiteit in de natuur en het dierenrijk terug te dringen.
 

Zuivelban wèl uitgebreid

Na dit goede nieuws viel er ook slecht nieuws te melden. Het Europese Parlement stemde juist, heel opmerkelijk, vóór verruiming van de huidige 'zuivelban'. Dat betekent dat een drank van geperste sojabonen al geen 'sojamelk' genoemd mocht worden, maar dat ook afgeleide of samengestelde benamingen als 'melkalternatief met soja' verboden worden.
 
Lees ook:
De ultieme gids over Melk en Plantaardige melk
Alles over melk en melkvervangers met veel info, tips en recepten

Nieuws bij Vegetariersbond EU stemt tegen veggieburgerban
Foto: ANP
 
vrijdag 23 oktober 2020

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk