Meat Less Mondays op vier ministeries van start

Drie maanden lang wordt er op maandag minder vlees gegeten op de ministeries van Defensie, Infrastructuur en Milieu, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken. Tijdens de kick-off van Meat Less Mondays op maandag 3 november kregen de ambtenaren alvast een heerlijk voorproefje op de komende maanden.

Chef Jonathan Karpathios bereidde een lunch met onder andere pompoensoep, een bonensalade en bietenparelgort met geitenkaas en rucola. Secretaris-generaal Siebe Riedstra van het ministerie van Infrastructuur en Milieu opende de lunch officieel: “Deze Meat Less Mondays zijn een geweldige kans om op een smakelijke manier een duurzaam verschil te maken”. Sodexo heeft zelfs aangegeven het initiatief op veel grotere schaal te willen gaan uitrollen. Als cateraar bij bedrijven,  overheid- onderwijs- en zorginstellingen kan Sodexo daarmee een grote bijdrage leveren. De Noorse Commandant Pål Stenberg vertelde bijvoorbeeld dat het Noorse leger – door op maandag geen vlees te eten - ruim 150.000 kg vlees minder verbruikt. Ook in Nederland zal de komende maanden worden bijgehouden hoeveel vlees er daadwerkelijk minder zal worden gegeten.

Het eten van minder vlees is een van de meest effectieve manieren om een bijdrage te leveren aan een duurzaam voedselsysteem. Zo wordt 80% van alle landbouwgrond gebruikt voor de veehouderij en de productie van veevoer. Voor één kilo biefstuk is 25 kg aan voer nodig en de veeteelt is ook verantwoordelijk voor 18% van alle broeikasgassen wereldwijd. Naast het realiseren van een besparing op water, energie en CO2 uitstoot is de Meat Less Monday bedoeld om te laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn smakelijke en aantrekkelijke gerechten te serveren waarin vlees niet wordt gemist.

De komende drie maanden genieten de ambtenaren van de vier ministeries van een uitgebreid plantaardig aanbod. Het doel is niet om iedereen te overtuigen vegetariër te worden, maar veel meer om te laten zien hoe groot je impact kan zijn met één dag in de week geen vlees eten. De ministeries stellen een voorbeeld en laten zien dat je ook zonder vlees heerlijk kunt lunchen.
dinsdag 4 november 2014

Recenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk