Onderzoek Natuur en Milieu: Vegetarisch hoofdgerecht in restaurants nog steeds bijzaak



Een groot deel van de Nederlanders is flexitariër of vegetariër. Maar restaurants spelen niet in op deze trend. Slechts een derde van de flexitariërs vindt het aanbod van lekkere vlees- of visloze gerechten in restaurants voldoende. Uit een quickscan van Natuur&Milieu blijkt dat gemiddeld 2 van de 8 voorgerechten vlees- en visloos is en dit aantal bij hoofdgerechten slechts 2 van de 11 is. “Tijd om op de menukaart meer plantaardige gerechten te zetten! Dat is beter voor je gezondheid, beter voor natuur en milieu en dat geeft restaurant bezoekers meer variatie dan de uitgekauwde carpaccio of entrecote”, aldus Sijas Akkerman van Natuur & Milieu. Dat het anders kan bewijst De Vegetarische Restaurantweek die van 3 t/m 9 oktober plaatsvindt. Tijdens deze week laten ruim 180 restaurants in heel Nederland zien hoe veelzijdig de vegetarische keuken is door een extra lekker en gevarieerd vegetarisch menu aan te bieden.

Een van de belangrijke voedseltrends van dit moment is de opkomst van de flexitariër. Een flexitariër is iemand die minimaal 1 dag per week vlees vervangt door een vegetarische alternatief. Nog maar 13 procent van de Nederlanders eet namelijk elke dag vlees.

Maar speelt de Nederlandse horeca voldoende in op de nieuwe trend? Als je het aan de flexitariërs zelf vraagt, valt dat tegen. Uit eerder Motivaction onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu blijkt dat slechts een derde (28 procent) van de flexitariërs het aanbod van lekkere vlees- of visloze gerechten in restaurants voldoende vindt. Restaurants zouden tweederde van de Nederlanders dus beter kunnen bedienen als ze het vlees- en visloze aanbod verbeteren.
Om duidelijker te krijgen hoe het komt dat de flexitariër zich nog onvoldoende bediend voelt, hebben vrijwilligers van Natuur & Milieu een quickscan uitgevoerd naar het aanbod vlees- en visloze gerechten onder ruim 100 restaurants in 30 steden (en dorpen) in Nederland. Dat leverde het volgende beeld op:

1. Gemiddeld zijn twee van de acht voorgerechten vlees- en visloos. Voor hoofdgerechten is dat twee van de elf. Terwijl er gemiddeld bijna 5 voor- en ruim 7 hoofdgerechten met vlees beschikbaar zijn. Vleeseters hebben dus veel meer keuze, dan consumenten die een keer geen vlees willen eten.
2. De flexitariër heeft iets meer keuze in voorgerechten dan in hoofdgerechten zonder vis of vlees. Respectievelijk gemiddeld 3,2 en 2,4 gerechten per restaurant.
3. Flexitariërs die geen vis of vlees willen eten hebben in het merendeel van de restaurants (80%) de keuze uit minimaal 1 voorgerecht of hoofdgerecht.
4. Wie puur plantaardig (dus zonder vlees, vis, kaas) wil eten heeft nog veel minder keus. Nog geen 10% van de restaurants biedt twee of meer plantaardige hoofdmaaltijden.
Sijas Akkerman: “Opvallend is ook dat restaurant als vervangers van vlees en vis vaak dezelfde gerechten aanbieden,. De salade met lauwwarme geitenkaas en pijnboompitten, het roerbakei met paddenstoelen en de quiche met groenten en kaas kwamen we relatief vaak tegen op de kaart.”

De Vegetarische Restaurantweek
Gedurende De Vegetarische Restaurantweek zal dit aanbod bij de 188 deelnemende restaurants beter zijn. Daarnaast is tijdens deze week vegetarisch uit eten voordeliger, omdat met mijn het bestellen van een vegetarisch 3 gangenmenu het voorgerecht gratis krijgt. Ook een tafelgenoot kan van een gratis vegetarisch voorgerecht proeven. De Vegetarische Restaurantweek wordt georganiseerd door de Nederlandse Vegetariërsbond en het VARA radioprogramma Vroege Vogels in samenwerking met Variatie op de Kaart en Dinnersite. Meer informatie over de week is te vinden op www.devegetarischerestaurantweek.nl.

maandag 3 oktober 2011

Recenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk