Stop de limonadetaks op plantaardige melk en teken de petitie!

 
Stop de limonadetaks op plantaardige melk en teken de petitie! De overheid heeft besloten de belasting 'limonadetaks' op plantaardige melksoorten toe te passen per januari 2024. Dat betekent dat de belasting op bijvoorbeeld soja-, amandel- en havermelk wordt verhoogd met maar liefst 196%.
Maar de belastingsverhoging geldt niet voor melkproducten zoals chocolademelk en andere melkdranken die vaak bol staan van de suiker.

Dit besluit houdt in dat de belasting op een product met/van een plantaardige melksoort wordt verhoogd van €8,83 (2022) naar €26,13 (2024) per 100 liter. 
 
Teken de petitie tegen suikerbelasting op plantaardige melkdranken


Liefhebbers van plantaardige melk, veganisten en mensen die lactose intolerant zijn moeten helaas constateren dat:
- het oneerlijk is om de limonadetaks (‘verbruiksbelasting’) te heffen op plantaardige melksoorten, terwijl koemelkdranken en chocolademelk (vaak gezoet met veel suiker) zijn uitgezonderd;
- plantaardige melk hierdoor veel duurder wordt en mensen worden ontmoedigd te kiezen voor dit alternatief;
- de doelstelling van de eiwittransitie (minder dierlijke eiwitten, en meer plantaardige eiwitten) zo niet gehaald wordt;
- het stoppen van deze limonadetaks iedereen een eerlijke kans geeft op een betaalbare keuze voor een klimaat- en diervriendelijk alternatief voor koemelk.
 

Goed nieuws!

- Op dinsdag 24 oktober 2023 wordt de petitie aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Financiën; 
- Het plantaardige melkmerk 'Oatly' is ook aan boord en zal via eigen kanalen zowel online als offline de campagne steunen.
- Het belastingplan, met daarin een verhoging van > 195% op de ‘verbruiksbelasting’ of 'limonadetaks' wordt een dag na de petitie overhandiging in de Tweede Kamer behandeld. 
 

Teken nu net als ruim 50.000 anderen, de petitie

  De petitie staat nog open op petities.nl. 


 

Meer lezen over deze 'havermelk-belasting' of 'limonadetaks'?

- "Winst voor zuivellobby: kabinet beschouwt alternatieven als havermelk als frisdrank en maakt die fors duurder" (leestijd 1 min) -  BNN/VARA
- het document met Kamervragen
woensdag 11 oktober 2023

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk