Onnodig extra dierenleed doordat aanpak stalbranden hapert

 
'De aanpak van stalbranden stagneert en de brandveiligheid van de stallen verbetert niet' zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). Begin 2021 kwam de OvV met een aantal adviezen om het aantal stalbranden terug te kunnen dringen. De Onderzoeksraad moet nu vaststellen dat er met de adviezen zo goed als niets is gedaan. 


Vorig jaar, 2022, zijn er weliswaar minder stalbranden geteld dan in 2020, maar het aantal omgekomen dieren was helaas wel veel hoger. Het ging om 51 stalbranden met 108.794 omgekomen dieren, respectievelijk om 42 stalbranden en meer dan 130.000 staldieren. 


Foto door Mark Stebnicki (pexels.com)


Dat jaarlijkse aantallen gestorven dieren sterk kunnen afwijken, hangt van het soort dier dat in een stalbrand omkomt. Pluimvee zoals kippen worden vaak in veel grotere aantallen 'gehouden' in een (mega)stal.  
 

Boeren voelen de urgentie niet, of kunnen of willen niet investeren in brandveiligheid

Volgens de OvV voelen de veeboeren de urgentie niet om hun (mega)stallen brandveiliger te maken. Vreemd vinden wij, want behalve het gebouw zijn vooral ook de dieren bedrijfskapitaal. 

Boerenorganisatie LTO vindt dat het huidige stikstofbeleid te onduidelijk is zodat boeren niet flink willen investeren in het brandveilig maken van hun stallen en/of in nieuwe (mega)stallen.  
 

Een stalbrand is een verschrikkelijke manier om te overlijden

Dat zegt Anne Hilhorst van WakkerDier. Zij is uiterst kritisch - en terecht vinden wij - over de gedachtengang van de LTO. "Stalbranden zijn al veel langer een probleem dan dat er onduidelijkheid is over het stikstofbeleid." 

Bron: NOS

 

Meer dierenliefde?

Teken onze petitie Kalf bij Koe, voor kalfvriendelijkere melk en een diervriendelijkere zuivelsector. 
 
woensdag 11 oktober 2023

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk