Vleesconsumptie in 2021 ook lager dan pre-corona

Vleesconsumptie in corona-jaren 2020 en 2021 nagenoeg gelijk


Vorig jaar aten Nederlanders gemiddeld 76,1 kilo vlees(waren). In 2020 was dat ietsje minder: 75,9 kilo. Dit gaat om ‘karkasgewicht’, daarvan belandt 50% op een bord. In 2019, pre-corona, stond de teller echter op een vette 77,8 kilo. Dat is dus redelijk goed nieuws, al passen enkele nuances.

Een en ander blijkt uit nieuw onderzoek van Wageningen Economic Research (onderdeel Wageningen University & Research, WUR) in opdracht van Wakker Dier. 
 

Vleesconsumptie in corona-jaren

Kijken we naar onderstaand kaartje van de WUR over vleesconsumptie sinds 2005 (!), dan fluctueert de consumptie van vlees(waren) over al die jaren lichtjes.
vleesconsumptie in Nederland

Lockdowns en horecasluitingen in een pandemie hebben meer impact op de vleesconsumptie dan alle inspanningen van de overheid, kennisexperts, andere non-profits en activistische organisaties, influencers, retail-acties en vega restaurants gezamenlijk. Helaas, in meer opzichten. En ook begrijpelijk - gedragsbeïnvloeding is complex.
Ook de stijgende trend van ‘vegan’ en ’plantaardig’ als maatschappelijke ontwikkeling met een sterk groeiend aanbod van vegetarische en veganistische voedselproducten in de supermarkt als gevolg, heeft nog niet het omslagpunt naar een andere balans bereikt.

 
Red 1 Miljoen Dieren door vega te eten
 

Verkoop vlees en vleeswaren in supermarkten

De onderzoekers keken ook naar de verkoop van vlees(waren) in de supermarkten. De omzet van deze productgroep was in 2021 nauwelijks hoger dan in 2019. Nederlanders compenseerden hun vleesbehoefte door lockdowns en horecasluitingen dus niet door extra in te slaan.
 

Bewust minder vlees

Uit de resultaten konden de onderzoekers ook niet concluderen dat Nederlanders bewust kiezen voor minder vlees. „De lagere consumptie [ten opzichte van 2019 – red.] lijkt toch eerder het gevolg van de coronabeperkingen dan van veranderende vleesvoorkeuren”, zegt Hans Dagevos, consumptieonderzoeker bij Wageningen Economic Research.
 

Nare bijsmaak van vlees

Werk aan de winkel dus voor overheid, kennisexperts, non-profit organisaties, influencers, retail en horeca. En de consument zelf. Want aan ‘vlees’ kleeft een nare bijsmaak: milieu- en klimaatschade, dierenleed, gezondheidsrisico’s en de gevolgen van een scheve wereldvoedselverdeling.

 
 

Bronnen vleesconsumptie in Nederland

Onderzoek WUR
Nieuwsartikel WakkerDier

 
donderdag 13 oktober 2022

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk