Vega en plantaardige voeding juiste keuze op Dag van de Duurzaamheid
Een vegetarisch (met focus op plantaardig) voedingspatroon helpt de strijd tegen de invasieve gevolgen van de snelle klimaatverandering.
Een hoge mate van klimaatverandering brengt het leven van veel mensen in gevaar. Wanneer bepaalde temperaturen bereikt worden, vinden er onomkeerbare gebeurtenissen plaats [1]. Smeltende poolijskappen, migraties van tien- en honderdduizenden mensen, etcetera. Een vega voedingspatroon helpt hiertegen - elke extra vega dag telt, beste vleeseter/flexitariër.
Voedingsproducten met duurzaamheidskeurmerken vaker over de toonbank
De Volkskrant berichtte dat supermarkten meer voedsel verkocht met een duurzaamheidskeurmerk dan een jaar geleden. Steeds meer mensen maken met hun consumptiegedrag een duurzamere keuze. Dat is goed, want voedsel is verantwoordelijk voor zo’n 20-30% van de uitstoot van een gezin [2].V-Label gecertificeerde voedingsproducten: hoge factor duurzaamheid
Het V-Label keurmerk is geen duurzaamheidskeurmerk en is daarom niet meegenomen in het artikel. Begrijpelijk en toch wringt het. Duurzaamheidskeurmerken helpen mensen om minder slecht vlees en vis te kiezen. Terwijl het V-Label keurmerk consumenten helpt om producten te kiezen die vrij zijn van (gedode) dieren. Dat is nóg beter, want door dierlijke producten te eten stoot je veel meer aan CO2 uit dan wanneer je voor plantaardig kiest!Vaker vega(n) voeden als onderdeel van een duurzame oplossing
Jouw bijdrage als individu helpt om het voedselsysteem te veranderen. Samen maken we de verandering in ons voedingspatroon. Daar kan je op onze website veel kennis over vinden, zoals of er tekorten optreden bij minder vlees eten. Het voedselsysteem kan sneller veranderen door het maken van andere beleidskeuzes. Ook daar werkt de Vegetariërsbond aan mee in onderzoeken, werkgroepen en met acties.Wil jij meer doen dan alleen met je consumptiegedrag helpen?
Word dan lid en help ons zo meer voorlichting geven
(en kies direct je welkomstgeschenk uit).
Word dan lid en help ons zo meer voorlichting geven
(en kies direct je welkomstgeschenk uit).
Grafiek: Our World In Data
Bronnen
[1] https://www.theguardian.com/environment/2022/sep/08/world-on-brink-five-climate-tipping-points-study-finds
[2] https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/
[3] https://ourworldindata.org/food-choice-vs-eating-local
Meer informatie over vegetarische en veganistische voeding en duurzaamheid
VoedingsVragen over gezondheid Wereldbevolking voeden in de toekomst, betekent voedsel eerlijk verdelen
Zoönose - gevaar voor onze gezondheid en onze oplossing
Gids over traditionele en plantaardige melk
Toekomst van Ons Eiwit
Tekst:
Daniël Gerritsen, medewerker Maatschappelijke Zaken en V-Label bij de Vegetariërsbond
maandag 10 oktober 2022
Ouder nieuwsbericht | Recenter nieuwsbericht |
Meer nieuws
- Bewuste consumenten willen duurzamere horeca - crowdfunding Duurzame DinerBon geslaagd
- Innovatie in zuivelvrij en eivrij gebak: Viola's Patisserie serveert de vegan eclair
- Duurzame DinerBon zet bewuste consumenten aan tafel van duurzamer werkende horeca
- Voedseltransitie in ziekenhuizen gaat niet vanzelf
- Vega Challenge Ekoplaza & Vegetariërsbond trapt af!
- Ruim 20.000 handtekeningen voor petitie kalf bij koe