Vega en plantaardige voeding juiste keuze op Dag van de Duurzaamheid


Een vegetarisch (met focus op plantaardig) voedingspatroon helpt de strijd tegen de invasieve gevolgen van de snelle klimaatverandering.

Een hoge mate van klimaatverandering brengt het leven van veel mensen in gevaar. Wanneer bepaalde temperaturen bereikt worden, vinden er onomkeerbare gebeurtenissen plaats [1]. Smeltende poolijskappen, migraties van tien- en honderdduizenden mensen, etcetera. Een vega voedingspatroon helpt hiertegen - elke extra vega dag telt, beste vleeseter/flexitariër.
 

Voedingsproducten met duurzaamheidskeurmerken vaker over de toonbank

De Volkskrant berichtte dat supermarkten meer voedsel verkocht met een duurzaamheidskeurmerk dan een jaar geleden. Steeds meer mensen maken met hun consumptiegedrag een duurzamere keuze. Dat is goed, want voedsel is verantwoordelijk voor zo’n 20-30% van de uitstoot van een gezin [2].  

 

V-Label gecertificeerde voedingsproducten: hoge factor duurzaamheid

Het V-Label keurmerk is geen duurzaamheidskeurmerk en is daarom niet meegenomen in het artikel. Begrijpelijk en toch wringt het. Duurzaamheidskeurmerken helpen mensen om minder slecht vlees en vis te kiezen. Terwijl het V-Label keurmerk consumenten helpt om producten te kiezen die vrij zijn van (gedode) dieren. Dat is nóg beter, want door dierlijke producten te eten stoot je veel meer aan CO2 uit dan wanneer je voor plantaardig kiest!  
 


 

Vaker vega(n) voeden als onderdeel van een duurzame oplossing

Jouw bijdrage als individu helpt om het voedselsysteem te veranderen. Samen maken we de verandering in ons voedingspatroon. Daar kan je op onze website veel kennis over vinden, zoals of er tekorten optreden bij minder vlees eten. Het voedselsysteem kan sneller veranderen door het maken van andere beleidskeuzes. Ook daar werkt de Vegetariërsbond aan mee in onderzoeken, werkgroepen en met acties.

 
Wil jij meer doen dan alleen met je consumptiegedrag helpen?
Word dan lid en help ons zo meer voorlichting geven
(en kies direct je welkomstgeschenk uit).
 


footprint van vlees vis chocolade koffie en vegetarisch vegan

Grafiek: Our World In Data
 
 

Bronnen

[1] https://www.theguardian.com/environment/2022/sep/08/world-on-brink-five-climate-tipping-points-study-finds
[2] https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/
[3] https://ourworldindata.org/food-choice-vs-eating-local 

 
Meer informatie over vegetarische en veganistische voeding en duurzaamheid

VoedingsVragen over gezondheid  
Wereldbevolking voeden in de toekomst, betekent voedsel eerlijk verdelen 
Zoönose - gevaar voor onze gezondheid en onze oplossing 
Gids over traditionele en plantaardige melk 
Toekomst van Ons Eiwit  

Tekst:
Daniël Gerritsen, medewerker Maatschappelijke Zaken en V-Label bij de Vegetariërsbond
maandag 10 oktober 2022

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk