Dit vinden flexitariërs van vleesvervangers

 
Meer dan 50% van de consumenten beschouwt zichzelf als flexitariër, en dat is een probleem voor vleesvervangers. Deze worden niet als lekker genoeg ervaren en beschouwd als te sterk bewerkt. En dat terwijl het aanbod vleesvervangers stagneert en de verkoop ervan zelfs daalt.

Een belangrijk probleem voor de teleurstelling van deze groep consumenten ligt volgens hen in de smaak en textuur van vleesvervangers in vergelijking met echt vlees. Met name voor degenen die graag genieten van kwaliteitsvlees. Het gebruik van een lange lijst met ingrediënten in vleesvervangers beïnvloedt ook het imago ervan, aangezien flexitariërs vaak om gezondheids- en milieuredenen de voorkeur geven aan meer natuurlijke producten. 
 
dit vinden flexitariers van vleesvervangers

  

Overigens lijken plantaardige vleessnacks wel beter te zijn in het aantrekken van consumenten.  


De productie van vleesvervangers heeft een milieuvriendelijk voordeel ten opzichte van traditioneel vlees, maar is niet altijd zo energiezuinig als men zou verwachten. Sommige producten, zoals die met zuivel, kunnen een vergelijkbare klimaatimpact hebben als bepaalde soorten vlees. Verder kleven er hier en daar, zoals bij soja, negatieve associaties aan vleesvervangers. Te denken valt aan de vermeende ontbossing om soja te verbouwen. (Lees hier waarom dat een stuk genuanceerder ligt.) 
 

Verdergaande innovatie in het vleesvervangersschap 

Ondanks de uitdagingen blijft de vleesvervangende industrie innoveren met 3D-geprint 'vlees' (zoals Redefine Meat - voorlopig alleen via restaurants te proberen) en geavanceerde technologie. Verschillende bedrijven streven ernaar vleesalternatieven te creëren die qua smaak en textuur dicht bij echt vlees komen, maar brede acceptatie in supermarkten blijft vooralsnog uit.
Het hoort bij het volwassen worden van deze productgroep. 
 

Vleesvervangers met V-Label keurmerk

De Vegetariërsbond certificeert vegetarische en plantaardige voedselproducten met het V-Label keurmerk, echter alleen naar gedegen onderzoek op de ingrediënten, hulpstoffen én het productieproces. Transparant, betrouwbaar en geschikt voor snelle aankoopbeslissingen in de supermarkt. 
 

Meer over vleesvervangers

Factsheet 'Vleesvervangers' 


Bron: Distrifood
donderdag 27 juli 2023

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk