Tip: ‘Focus’ over lupinebonen, fermentatie en koevrije kaas

 
De bacterieboerderij. Een interessante titel voor seizoen 5, aflevering 7 van het wetenschapsprogramma Focus dat de NTR 22 juli jl. de ether in slingerde. ‘Bacteriën, gisten en schimmels kunnen volgens de wetenschap helpen om de wereldbevolking van eiwitten te voorzien met aanzienlijk minder vlees’ is de omschrijving.


Kijk de aflevering gratis terug op NPO-Gemist

In deze editie ligt de focus op de eiwittransitie. Die lijkt zich, op dit moment, vooral te voltrekken in laboratoria en grote aluminium ketels. “Een bitterbal van bacteriën, echte kaas maar dan zonder zuivel, muffins boordevol schimmel. Is de boer van de toekomst een bacteriebrouwer?” vraagt Focus zich af.
 


De kijker leert met name over het plantje lupine (een echte ‘eiwitkrachtpatser’ dat ook nog ’s stikstof aan zich bindt en lokaal verbouwd kan worden), over fermentatie en over ‘kaas zonder koe’.

Innovatieve voorlopers Marieke Laméris (Lekker Lupine), Christian Verwey (fermentatie-expert en auteur van ‘Verrot’), Jaap Korteweg (oprichter De Vegetarische Slager en Those Vegan Cowboys) en de Nederlandse vegan ijsmaker IJsbaart, geven hun visie en bevindingen. Interessante stof. 

Geniet ervan!
 
 
 
 
 
woensdag 26 juli 2023

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk