Vegan producten in Britse supermarkt bevat melk of ei


Één op de drie veganistische producten in Groot-Brittannië bevat melk of ei, concluderen wetenschappers na onderzoek onder als veganistisch of plantaardig aangemerkte voedingsproducten. Door voedselproducenten, merken en retailers bedachte labels en logo's falen in de bescherming van consumenten die zich om welke reden dan ook volledig vegan of plantaardig willen voeden. Een keurmerk als V-Label voorkomt dat. Belangrijk, want onze aanname is dat de Britse situatie in dezelfde mate voorkomt in Nederland.  

UPDATE: The Guardian heeft het artikel (zie onderaan) inmiddels gerectificeerd. De Britse redactie ging te kort door de bocht en moest enkele uitspraken herschrijven. 
Neem niet weg dat wij, met hopelijk andere maatschappelijke organisaties als mede-ondertekenaars, middels een open brief de NVWA aan het werk willen zetten om onderzoek te doen naar de Nederlandse situatie.

 
De onderzoekers testten 61 producten en maar liefst 24 daarvan (dat is circa 39%) bevatten ei of zuivel. Vooral voor consumenten met een allergie, intolerantie of aandoening, kan dit tot grote problemen leiden. 



Het Britse Chartered Trading Standards Institute (CTSI) is woedend over dit gebrek aan duidelijke regels over wat als veganistisch kan worden aangeduid. Helaas gelooft 76% van de mensen dat als het als veganistisch is gelabeld, het helemaal dierenvrij is. Omdat er geen wettelijke definitie voor veganistisch voedsel bestaat - niet in het Verenigd Koninkrijk noch in de EU - blijft het niet transparant. Een keurmerk als V-Label op een product biedt de koper en gebruiker wèl transparantie en betrouwbaarheid. 

In het Verenigd Koninkrijk heeft één op de zes mensen één of meerdere voedselallergieën. Bovendien telt het, net als in Nederland, zo'n 1,5% veganisten.

Overigens is een dergelijk onderzoek zoals de Britse ook voor de Nederlandse situatie hard nodig. Wij zijn van plan om, als het even kan samen met Foodwatch, patiëntenverenigingen en andere organisaties, de Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit (NVWA) te verzoeken dat onderzoek binnen zo kort mogelijke termijn op te zetten en uit te voeren. 

Misleidende etikettering zorgt voor zoveel problemen voor degenen die dierlijke producten móeten mijden. Let, als het V-Label keurmerk er niet op staat, op 'instinkers' zoals caseïne, lactose, wei, collageen, stremsel, gelatine, reuzel of talg - allemaal dierlijke ingrediënten die zich op een of andere manier kunnen verstoppen in het product.
 

Consument, dit zijn de vele voordelen van een V-Label gecertificeerd voedingsproduct

V-Label keurmerk op vega(n) voedingsproducten is transparant, betrouwbaar en maakt snelle aankoopbeslissing in supermarkt mogelijk. 
Voordat een voedingsproduct gecertificeerd wordt met het V-Label keurmerk, is er grondig onderzoek gedaan naar ingrediënten, hulpstoffen (o.a. E-nummers) en productieproces. Verder zijn er regelmatig controles en inspecties op de productiefaciliteit. 

 
“Waarom staat er 'Kan (sporen van) melk bevatten' op vegan producten?"
Lees hier waarom dat kan...
 



Lees hier meer over het V-Label keurmerk. 


Bron: The Guardian

 
woensdag 19 juli 2023

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk