Hoe zit het met het aanbod vega voeding op muziek- en dansfestivals in 2023


Zon aan, festivals ook. Het valt ons op dat het vega(n) aanbod op de festivals met het jaar groter wordt. Hoe zit dat bij het ‘groenste’ festival van ons land, Down The Rabbit Hole? Evenementenorganisator Mojo was ook benieuwd en zocht het uit.

Uit hun onderzoek blijkt dat 50% van de festivalbezoekers flexitariër is. 25 Procent is zelfs vegetariër. Zien we dat terug in het aanbod, de zogenaamde ‘food line-up’?

vega aanbod op muziek en dans festivals in Nederland
Visual: Selah Sue, DTRH


Er blijkt nog best wat werk aan de winkel voor Mojo om de doelstelling in 2030 zowel klimaatneutraal als circulair te zijn. Want het blijkt dat er nog veel vlees op het menu staat. De organisatie van DTRH breidt daarom het vega-aanbod voor de 2023-editie uit.
Volgens een enquete onder hun publiek is het fifty-fifty. Eveneel mensen vinden opschaling van het vega(n)-aanbod een goed idee, een evenzo groot aantal geeft aan dan niet meer op het festival te komen.
  

De top-5 van het vega aanbod op DTRH 

 
The Dutch Seaweed Burger op DTRH

Ik noem initiator Lisette Kreischer vaak en met veel liefde de allereerste vegan van Nederland... Ik zie haar, jaren geleden, nog staan met haar bakfiets met de eerste exemplaren van The Dutch Weedburger, pal vóór de vestiging van McDonalds in De Pijp, Amsterdam. Inmiddels, jaren later, trekt Mark Kulsdom de (food)kar en is het een graag geziene aanbieder op eender welk festival. Lange rijen voor de foodtruck met veganistische burgers tussen knapperige, groene broodje voorzien van een seaweed-mayo en wat wier, zijn geen uitzondering.
In recente jaren hebben een aantal van de plantaardige producten op basis van zeewier, eiwitten en Omega-vetzuren de weg naar de supermarkt weten te vinden. 
 

Vega Kaasfondue op DTRH

Voor de liefhebbers van kaas en kampvuur: de vega kaasfondue! 
 

Mr. en Mrs. Watson op DTRH

Mr. & Mrs. Watson kennen we van hun vegan foodbar in Amsterdam en van hun plantaardige kaasjes. 
 

Mission Masala: vega soulfood op DTRH

Vega varianten van Indiase klassiekers als ook traditionele vega gerechten uit dat subcontinent waar veel vega lekkers vandaan komt. 
 

Vegan Belgische Wafels op DTRH

De klassieker uit België is er nu ook in een vegan variant. Kies alleen nog je topping uit. 
 
 

Vegetariërs op festivals

Mojo vroeg bezoekers van North Sea Jazz, Lowlands, Pinkop en Down The Rabbit Hole in 2022 naar diverse aspecten van het voedselaanbod. Blijkt dat de DTRH-bezoeker met afstand het meest milieubewust is als het om eten gaat.
Een ander feit is dat het verschil in aandeel vegetariërs het grootst is met Pinkpop. Namelijk slechts 8% van de Pinkpop-gangers eet vegetarisch. Terwijl meer dan 25% van de bezoekers op Down The Rabbit Hole vegetarisch eet.
 

DGTL zelfs volledig plantaardig

Dancefestival DGTL biedt al sinds 2016 alleen vegetarisch eten aan. Dit jaar was de food line-up zelfs 100% vegan.
 
Ps: Voor de liefhebbers, DTRH 2023 is helaas volledig uitverkocht.
https://downtherabbithole.nl
 
woensdag 28 juni 2023

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk