Kan een vegetariër allergisch worden voor vlees? Voedingskundige Sytske de Waart antwoordt


Kan een vegetariër allergisch worden voor vlees? Dat vroeg dagblad Trouw zich af, en vroeg het onze voedingskundige Sytske de Waart.

'Voor het verteren van eiwitten uit vlees zijn enzymen nodig. En die enzymen zijn niet anders dan die we nodig hebben om de eiwitten in een vegetarische maaltijd te kunnen verteren' beantwoordt Sytske de vraag.
Voor vegetariërs zijn eiwitten natuurlijk bekend terrein want de proteïne uit noten, peulvruchten of vleesvervangers is een essentieel onderdeel van een vegetarisch voeding.

allergisch voor vlees? Vegetariersbond antwoordt
 

Vleesallergie bestaat wel

Overigens bestaat er is wel één vleesallergie die plotseling kan ontstaan: het alfa-galsyndroom. Ook hiervoor zijn teken verantwoordelijk; door een beet komt het stofje alfa-gal in de bloedbaan en daarna kunnen sommige slachtoffers na een tekenbeet echt ziek worden als ze vlees eten waar alfa-gal in zit. Dat zit met name in rood vlees.
Symptomen van de allergische reactie zijn zwellingen, astmatische klachten, maagkrampen en diarree.
 
Trouw stelde vervolgens Sytske de vraag, “Valt een maaltijd met vlees zwaarder doordat die calorierijker of vetter is dan een vegetarische maaltijd?” Maar dat vindt onze voedingskundige niet waarschijnlijk. “Ook vegetarische maaltijden kunnen calorierijk en vet zijn.“ Inderdaad, dat kan vooral voor kaas en vleesvervangers gelden..

Bron: Trouw

 
zondag 6 september 2020

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk