Vegetariërsbond overhandigt met TAPPc rapporten ’True Price of Meat' aan Europees Parlement

Wist je dat we achter de schermen regelmatig aanwezig zijn op het politieke vlak? En inderdaad, dat mogen we meer uitdragen.
Op 6 febr jl. toog onze directeur Floris de Graad, tevens bestuurslid van de True Animal Protein Price (TAPP) Coalitie, naar Brussel voor de presentatie van twee rapporten aan het Europees Parlement over de aspecten van de werkelijke prijs van vlees, ook wel: de 'True Price of Meat'.

 

Op onze Twitter (@vegetariërsbond) deden wij er een 'live'-verslag van. Enkele momenten uit het event:
  • Bas Eickhout van de Groenen (o.a. GroenLinks) vraagt zich af waarom we transport belasten en veeteelt subsidiëren.
  • Volgens Anja Hazekamp van Verenigd Links (o.a. Partij voor de Dieren) wil Frans Timmermans géén stop op subsidie voor de boeren.
  • De Europese boerenorganisatie zegt "EU-standaarden zijn al hoog".
  • En in het verlengde daarvan: 'High tech plantbased voedsel geproduceerd door multinationals - willen we ons daar wel afhankelijk van maken?'
Bekijk het Twitter-draadje met tweets.

Vegetariersbond Tapp Coalitie Europees Parlement

Met o.a. Bas Eickhout en Jeroom Remmers (TAPPc)

De rapporten “A Sustainability Charge on Meat” dat onderzoekbureau CE Delft in opdracht van TAPP Coalitie samenstelde en “Aligning Food Pricing Policies with the European Green Deal” van de TAPP Coalitie gaan in op het heffen van een duurzaamheidsbelasting op vlees, om de grote impact die de productie van vlees heeft op de uitstoot van broeikasgassen, de opwarming van de aarde en het uitputten van de grond te compenseren. Het voorstel is om de prijs te verhogen naar een eerlijk niveau, want in de prijs die vlees nu heeft zijn deze gevolgen van vleesconsumptie nog niet meegenomen.

De inkomsten van de verhoging van de prijs kunnen worden gebruikt om prijs van gezonde voeding als groenten en fruit te verlagen, de koopkracht van lage inkomens te compenseren en de vee-industrie verder te verduurzamen. CE Delft schat dat de consumptie van vlees hiermee omlaag gaat en er in 2030 30% minder kip, 57% minder varken en 67% minder koe en kalf gegeten wordt - en dus ook nodig zijn!.

Tegelijkertijd worden ook andere problemen daarmee aangepakt. Zo is volgens de World Health Organisation (WHO) de kans hoogstwaarschijnlijk dat consumptie van bewerkt- en rood vlees kanker veroorzaakt. Door lagere consumptie van vlees komen welvaartsziekten minder voor, gaat volksgezondheid erop vooruit en wordt geschat dat zorgkosten omlaag gaan.

Hopelijk worden de plannen uit de rapporten spoedig vertaald in landbouwbeleid!

 

Veel publiciteit


Het initiatief, mede-georganiseerd door Compassion in World Farming EU die er ook over tweette, is  goed opgepakt door de internationale pers! Er is aandacht gegeven in hun mediakanalen door o.a. Le Monde, Guardian, Poolse Nationale TV, Spaanse media, en China Global Television Network. 

Zie ook de pagina op TAPP Coalitie.

 

Steun ons in onze missie!


Wordt donateur voor slechts 9,- per kwartaal, en help zo het aantal dode dieren plus milieu- en klimaatschade te verminderen als ook alle verborgen zorgkosten te verlagen. Hartelijk dank! 
En als extra waardering, kiest u hier uw gratis welkomstcadeau uit. 

doneren aan Vegetariersbond

donderdag 6 februari 2020

Ouder nieuwsberichtRecenter nieuwsbericht

Meer nieuws

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk