Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Dag 19: Vegetarische hoofdgerechten

Beste [[naam]],

De afgelopen dagen heb je al de nieuwsbrieven doorgenomen en ben je in gedachten al bezig met het kerstdiner. Mocht je er toch nog niet uit zijn wat je gaat maken, weet dan dat we ook op de website nog veel recepten hebben staan, misschien vind je daar wat je zoekt, voor nu of later. Ook in deze mail nog een nieuw hoofdgerecht en een lekker bijgerecht!

Hoofdgerecht: Pompoen uit de oven gevuld met nootachtige cranberryrijst

Dit recept is gebaseerd op een van mijn oude favorieten en is een perfecte combi van vulling en langzaam gegaarde pompoen. De smaken gaan fantastisch samen, de textuur is zalig en het ziet er gewoon meesterlijk uit.
 

Ingrediënten

voor 6 personen

  • 1 flespompoen (1,2 kg)
  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 bos verse salie (30 g)
  • 10 zongedroogde tomaatjes
  • 75 g vacuümverpakte kastanjes
  • 75 g basmatirijst
  • 75 g gedroogde cranberry’s
  • 1 snufje gemalen piment
  • rode wijn
     

 

Bereiden

30 minuten en 2 uur in de oven

Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4.
Was de pompoen, snijd hem voorzichtig in de lengte doormidden, haal er de pitjes uit en houd ze apart. Kerf het vruchtvlees in en hol de pompoenhelften over de hele lengte deels uit om ruimte voor de vulling te maken.
Hak het uitgelepelde vruchtvlees en de pitten fijn en zet ze met 2 eetlepels olie in een koekenpan op matig vuur. Pel en hak de ui en knoflook, doe ze erbij en blijf regelmatig roeren, terwijl je de salieblaadjes plukt en ze met de zongedroogde tomaatjes en kastanjes fijnhakt. Roer het mengsel met de rijst, cranberry’s, piment, een snuf zeezout en zwarte peper en een scheutje rode wijn door het pompoenmengsel. Blijf 10 minuten af en toe roeren, of tot alles zacht is.
Schep de vulling in de uitgeholde pompoenen en druk de beide helften stevig op elkaar. Wrijf de schil van de pompoen in met olie en een snufje peper en zout en druk er nog wat kruidenblaadjes op als je ze in huis hebt.
Leg de pompoen in het midden van een dubbele laag aluminiumfolie, pak hem strak in en leg hem 2 uur in de oven of tot hij zacht en gaar is. Zet de pompoen wanneer hij klaar is op tafel, haal het folie eraf, snijd hem in plakken en serveer met de gebruikelijke garnituur.
 

Voedingswaarde info

CALORIEËN  VET  VERZ. VET  EIWIT  KOOLHYD.  SUIKERS   ZOUT    VEZELS
300 kcal  8,9 g  1,3 g   5,1 g  51,1 g   22,2 g     1,2 g       6,5 g
 

Variërem met gangen

Dit zalige pompoenrecept is ook heerlijk als bijgerecht voor ongeveer 10 tot 12 personen.

Dit recept komt uit het Kerst Kookboek van Jamie Oliver


Bijgerecht: Geroosterde Hollandse knolgroente

Veelzijdige ovengegrilde groenten!

Zoek je naar ultieme comfort food recepten? Ovengegrilde groenten vervelen nooit. In de hoofdrol: de Hollandse knol. Gezond en met bite!

Jacinta's Vegacademy kooktips

  • Varieer in knollen: bijvoorbeeld topinamboer knolletjes, die hoef je ook niet voor te koken.
  • Perfecte combi om te onthouden: peer, pompoen en rode ui.
  • Handig en een lust voor het oog: zet er ook een of meerder hele bollen knoflook bij. De gepofte teentjes kun je daarna uitknijpen.

Ingrediënten

Voor 4 personen
  • 1 kilo (zoete) aardappelen
  • 6 pastinaken
  • 6 wortelen
  • 1 bol knoflook
  • 1 el rozemarijn
  • olijfolie
  • zeezout en peper

Bereiding

Bereidingstijd: tot 90 minuten

Verwarm de de oven voor op 200 °C of gasovenstand 6.
Schil de groenten en snijd grotere exemplaren in de lengte doormidden. Breek de bol knoflook in losse tenen, laat ze heel en plet ze een beetje met de palm van je hand of met het lemmet van een koksmes.

Breng een pan water aan de kook, waar alle groenten in passen. Laat aardappelen en wortels 5 minuten koken, doe de pastinaken erbij en laat 4 minuten meekoken. Giet af en laat in een vergiet uitlekken en droog wasemen. Haal de wortelen en pastinaken uit het vergiet en zet opzij. Hussel de (zoete)aardappelen door even flink met het vergiet te schudden – het is heel belangrijk om ze op deze manier op te ruwen, zodat ze straks, na het bakken een lekker bros laagje hebben.
Zet een grote braadslee of koekenpan op matig vuur en doe er een paar scheuten olijfolie in. Doe de knoflook en de rozemarijn erbij en leg ook de groenten in de braadslee. Strooi er een flinke snuf zout en peper op en hussel goed. Spreid uit in een gelijkmatige –enkele- laag – dit is heel belangrijk omdat je het gerecht wilt braden en bakken en niet stomen. Zet ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven, of tot alles goudbruin en krokant  is.

Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg: www.kok-aan-huis.com/

Adventsmail gemist?

Heb je een adventsmail gemist? Lees alsnog de adventsmail van: