Kooktip: Een makkelijke vega-Kerst-keuken

De hele adventsperiode delen we tips om vegetarische gerechten te maken voor je kerstmenu. Het kan echter zijn dat je helemaal geen zin hebt om heel nieuwe recepten uit te proberen of lang in de keuken te staan. Misschien wil je wel vasthouden aan je traditionele kerstmenu, maar dan wel met een vegetarisch sausje. Als dit het geval is, zijn de volgende opties misschien wel iets voor jou:

 • Bekijk onze vervanglijst om te kijken door welk product je het vlees in jouw traditionele gerecht kan vervangen. Om een paar voorbeelden te geven: gehakt kun je gewoon vervangen door vegetarisch gehakt en kipfilet is vaak goed te vervangen door gemarineerde tofu.
 • Kies voor een wat luxere kant-en-klare vleesvervanger. Dus kies niet de standaard vegaburger, maar een luxe burger, notenburger of gevulde schnitzel.
 • Pimp je vleesvervanger met een sausje. Net als je vlees kan voorzien van een saus, kun je dat natuurlijk ook doen met je vleesvervanger. Doe een lekkere champignonsaus of zigeunersaus over je schnitzel of Jachtsaus of Stroganoffsaus over je vegaballetjes. Mocht je daarbij kiezen voor een saus uit een pakje, let dan wel op verborgen vlees en het Vega(n)-keurmerk.
 • Over pakjes en zakjes gesproken. Je kunt natuurlijk ook een maaltijdmix kopen en daarin het vlees vervangen (of de vegetarische variatie maken als die erop staat). De merken KnorMaggi en Honig hebben diverse wereldmaaltijden met het keurmerk. 

Wil je toch wel iets langer in de keuken staan dan kun je je nog altijd op de Adventsmail abonneren (onderaan elke mail staat een link, zodat je gemiste versies kan nalezen). Of je kunt kijken op onze kerstpagina’s en gourmetspecial, of de eerdere kooktips van onze medewerkers lezen.

Eet smakelijk
Vincent


Word donateur en krijg een Lekker.Vegetarisch Verwenbox & Schort!

Om projecten zoals de vegetarische picknicks, de VegeQ en 'Recht op Vegetarisch in de Zorg' te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig! Donateurs zorgen ervoor dat we meer mensen kunnen helpen en verleiden om vaker vegetarisch te eten en zo dierenlevens en het milieu te sparen.


Word nu donateur en ontvang het boek De Hippe Vegetariër t.w.v. 22,50 euro óf één Lekker.Vegetarisch Verwenbox + Schort.
 
 

Kerstmenu's

Nog een paar dagen en dan is het Kerst. Dus mogelijk ben je nu je kerstmenu samen aan het stellen, boodschappen aan het doen of zit je helemaal met je handen in het haar. Wij helpen je graag! We hebben dit jaar weer een nieuw kerstmenu samengesteld en ook de menu's van vorige jaren zijn zeker goed gerijpt. 

 

Kookboekenkoks

Ons nieuwste kerstmenu komt van bekende (kookboek)koks. Dit zijn vier feestelijke gangen waar jij je gasten zeker blij mee maakt.

 

Bekende Nederlanders en keuzes

Vorig jaar vroegen we diverse Bekende Nederlanders om hun favoriete kerstrecept. Dit leverde het volgende menu op:
Ook in de jaren daarvoor hadden we lekkere menu's, zoals in 2015 met wel 5x3 keuzes en daarvoor met een internationaal en bonus kerstmenu.

Mocht dit allemaal nog niet genoeg inspiratie zijn dan kun je altijd kijken bij onze recepten.

Lekkerste Kerstgroente: Pompoen voortaan centraal bij kerstmenu

De kalkoen en rollade zijn vervangen. Voortaan neemt de pompoen de centrale plaats in bij het kerstdiner. Met ruim 23% van de stemmen versloeg deze groente onder andere nummer 2 spruiten en nummer 3 witlof.
Wij gingen samen met jou op zoek naar de Lekkerste Kerstgroente, omdat de vleesgerechten die nu nog vaak bij de kerstmenu's centraal staan achterhaald zijn. Groenten zijn veel veelzijdiger en verdienen het om in het middelpunt te staan. Groenten passen ook veel meer bij Kerst als het feest van vrede, want anders dan vlees zijn groenten goed voor alle mensen, de aarde en natuurlijk ook de dieren. Wil jij de pompoen ook centraal zetten tijdens jouw kerstdiner? Bekijk dan onze pompoenrecepten.


Ga je bij iemand eten met kerst? Wij helpen je gastheer/vrouw!


Kun je de keuzeboom niet goed lezen? Je kunt hem hier online raadplegen en downloaden.
Lees nog meer over beginnen met vegetarisch koken voor jezelf of je gastheer en bekijk gelijk de gourmettips of de kerstsite.

Gourmetten met kerst

Lees alle gourmettips en bekijk de genoemde recepten in onze gourmetspecial. Je kunt de infographics ook dowloaden en online bekijken door erop te klikken. 


Medewerkers tellen zich voor: Femke Hurkmans

Femke werkt als webredacteur en plaatst webcontent, redigeert teksten, schrijft de nieuwsbrief en af en toe een kooktip.

"Ik heb niet zoveel met eten en koken, maar door dit werk zie ik continue lekkere vegetarische recepten voorbij komen en raak ik zelf ook geïnspireerd. Ik houd van alle groente. Misschien vind ik witlof wel het lekkerste, het is makkelijk klaar te maken en heeft veel smaak van zichzelf. Lekker uit de oven met zoete aardappel. Voor de Lekkerste Kerstgroente verkiezing heb ik dan ook op Witlof gestemd."

Lees meer

Wil jij je ook inzetten voor de Vegetariërsbond en onze nieuwe (onbetaalde) collega worden? Kijk dan op onze vacature pagina en help mee!

Torta Frio van Marou

Ingrediënten

voor 12 personen

 • 1 pak Maria koekjes
 • 125 g roomboter
 • 250 g mascarpone
 • 200 ml slagroom
 • 250 g kwark
 • 8 el suiker
 • 2 citroenen
 • 1 sinaasappel

Bereiding

 • Was de citroenen goed schoon.
 • Smelt de boter op een zacht vuurtje.
 • Beleg de bodem van een springvorm met een stukje bakpapier.
 • Maal de koekjes in een keukenmachine fijn of vermorzel ze tussen 2 lagen theedoek (of in een sterk plastic zakje) met behulp van bijvoorbeeld een zware koekenpan.
 • Vermeng gesmolten boter en koekjeskruimels snel tot een egale massa en stort dit in een springvorm. Druk goed aan met de achterkant van een eetlepel. Zet koud weg in diepvries of koelkast.
 • Haal met een lemon zester zoveel mogelijk zeste van de citroenen af.
 • Pers de citroenen daarna uit.
 • Klop de slagroom samen met de Mascarpone en kwark stijf, voeg heeeeeel langzaam het citroensap en zeste toe. Je doet dit heel langzaam om schiften te voorkomen.
 • Strijk uit over de taartbodem en laat 2-3 uur in de koelkast opstijven.
 • Snijd een sinaasappel mooi uit en gebruik deze ter garnering


Eet smakelijk!
 

Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com

Meer recepten