Cheesy polentafrietjes

Uit het kookboek Vegan Soul Food van Jason Tjon Affo

Entertainment voor je feestje nodig? Met deze polentafriet heb je zo een Jenga-toren op tafel staan. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon opeten, met een zelfgemaakte dipsaus erbij.

Polenta is gemaakt van gemalen mais. In Italie is dit bijgerecht razend populair. In dit recept zijn heerlijke Surinaamse kruiden voor erbij gebruikt! 

Interessant weetje: polenta is (overwegend) glutenvrij!

Enjoy!

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de polentafrietjes:

* 220 g polenta 
* 1,2 l warm water
* 1 el kerriepoeder
* 1 tl knoflookpoeder
* 1 el uienpoeder
* ½ tl gemalen zwarte peper
* 3 el edelgistvlokken (tegenwoordig ook in de supermakt verkrijgbaar. Tevens ook online en in de bio winkel)
* 1 groentebouillonblokje, verkruimeld
* ½ tl zout
* 100 g vegan kaas, geraspt
* 2 el vegan margarine

Voor de blauwe knoflookmayonaise:

* 5 el vegan mayonaise
* 1 tl knoflookpoeder
* 1 el citroensap
* ¼ tl zwarte peper
* ½ tl blauw spirulinapoeder (tegenwoordig ook onder andere in de supermarkt verkrijgbaar)
* ¼ tl zout

Bereiding

Bereidingstijd: meer dan 90 minuten

Bereidingstijd: 5 uur (inclusief laten weken, afkoelen en oventijd)
Aantal frietjes: 20
Nodig: ovenschaal van circa 21 x 34 cm


1) Roer in een grote pan de polenta door het warme water. Laat dit minimaal een halfuur weken (een hele nacht kan ook). 
2) Zet de pan op middelhoog vuur en voeg alle ingrediënten, behalve de
kaas en de margarine toe. Breng al roerend aan de kook en kook 5 minuten. Pas op voor spatten. Zet het vuur uit, voeg de kaas en margarine toe en roer door.
3) Bekleed de ovenschaal met bakpapier en giet de polenta hier in, strijk de
bovenkant glad. Laat minimaal 2 uur afkoelen.
4) Verwarm de oven voor tot 220 °C.
5) Stort de polenta op een snijplank en verwijder het bakpapier. Snijd de polenta in reepjes van circa 2 x 9 centimeter.
6) Leg de reepjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met
olie. Zorg dat alle kanten met olie bedekt zijn.
7) Bak de frietjes 25 minuten in de voorverwarmde oven. Draai ze voorzichtig om, en bak nogmaals 10 minuten. Haal uit de oven en laat ze
3 minuten op kamertemperatuur komen.
8) Meng de ingrediënten voor de blauwe mayonaise. Serveer die bij de frietjes.
Dit recept komt uit het boek "Vegan Soul Food" van Jason Tjon Affo.

Vegan Soul Food

Kijk ook eens naar

Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit

Word lid en kies voor 
1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken, 
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-) 
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.